- hirdetés -

Az őzek ebben az időszakban bármikor kirohanhatnak az úttestre mindenféle veszélyérzet nélkül. Nem véletlen, hogy a vadelütések száma az augusztusi időszakban mindig átlag feletti. Érdemes tehát körültekintően, visszafogott tempóban vezetni.

Az őzek párzási időszaka általában július második felében kezdődik, és hagyományosan augusztus közepéig tart, viszont gyakran előfordul, hogy csak a hónap második felében ér véget.
– Ilyenkor sokkal figyelmetlenebbek, főleg a bakok, ahogy hajtják a sutákat. Nem nézi, hogy jön az autó, nem hallja, nem foglalkozik semmivel, csak lehajtott fejjel rohan utána. Így ha az augusztusi időszakban egy suta áthalad az úton, érdemes belekalkulálni azt is, hogy egy bak is jöhet.

Ez a jelenség augusztus vége felé már le szokott csengeni, most azonban volt egy kis eltolódás, így előreláthatólag egy héttel tovább húzódik majd. A vadak egyébként az állam tulajdonát képezik, a vadászatra, a vadállomány kezelésére, a vadgazdálkodásra pedig a vadásztársaságok jogosultak – tudtuk meg Vígh Antaltól, az Orosháza-Kardoskút Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság elnökétől.

Szekeres Tamás, a Car-Scool Autósiskola vezetője elmondta, ilyenkor még inkább figyelembe kell venni az őzekre vonatkozó közúti jelzéseket, melyek több esetben is ki vannak helyezve. Az adott terület beláthatóságát természetesen egyéb környezeti tényezők is befolyásolják, ilyen szempontból fontos, hogy tekintetünket ne csak magunk előtt tartsuk, hanem folyamatosan tekintsünk ki az út melletti erdős részekre, de a tarlókra, szántóföldekre is. Különösen azokon a helyszíneken, melyeket már jó ismernek az arra közlekedők és lehet rá számítani, hogy találkozhatnak az autósok őzekkel.

Még inkább figyelembe kell venni a közúti jelzéseket (Fotó: Pixabay)

– Nyilván ilyenkor a tempóból is vissza kell venni, mert még a sebességhatárokat betartva is nagy károkat tud okozni egy ilyen őzzel való ütközés, pláne annál gyorsabban. Fokozni kell az óvatosságot, lassabban közlekedni, így több esélyünk van arra, hogy meg tudjunk állni, ha felbukkan. Ilyenkor jóval kisebb a féktávolság és az esetleges ütközés sem okozhat akkora gondot.

A tempó csökkentésével tudunk észlelni, érzékelni, megfelelően reagálni is, szerteoszló figyelemmel. Sajnos nagyon sok olyan baleset van, ahol a következőt lehet hallani: A semmiből jött elém. Óriási felelősség, hogy ne tegyünk semmilyen hirtelen, kapkodó mozdulatot, pláne ha esős, csúszós az út. Ha elrántja valaki a kormányt, gyakran nagyobb kárt okoz, mintha elütött volna egy őzet, hiszen akkor könnyen lesodródhat és elveszítheti az uralmát az autója felett – ismertette a tudnivalókat.

Fontos pont lehet egy ilyen baleset esetén a biztosítás, mellyel kapcsolatban Zsigovics Tímeát, a Békés Gener Kft. vezetőjét kérdeztük meg.
– Nálunk van rá lehetőség, hogy a kötelező biztosításba bele lehet kötni a vadkár biztosítást. Ezt 100 ezer forintig, bármilyen vadkár van, tulajdonképpen a biztosító fizeti abban az esetben, ha bármilyen vad kiugrik az illető elé, nem muszáj őznek lennie. Ilyenkor be kell jönni, megtenni a bejelentést. Más biztosítónál én úgy tudom, hogy Casco biztosítás van, ami az önrészt levonja mindenkinél – tudtuk meg.

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.