- hirdetés -

Harmadik alkalommal is teljesült Márta János álma. Pár évvel ezelőtt néhány aláírással kezdődött minden, augusztus 7-én azonban Ferrarit, Porschét vagy éppen oldtimer BMW-t is megcsodálhattak a Nagyszénási Kulturális Központ környékén sétálók.

– Nagyszénás életében több alkalommal is voltak rendezvények, de azért vannak köztük olyanok, amik különösen a szívünk csücskei. Ez a mostani autó és motor kiállítás pedig pontosan ilyen. Mindig kellenek az olyan hétköznapi hősök, akik nincsenek porondon, de mégis élményt adnak nekünk. Akik bár megküzdenek hétköznap az életükért, mégis adnak valamit és mosolyt csalnak az arcunkra. A legszebb, amikor azt érezzük az ember mellett, hogy jobbá szeretnénk válni. Te pedig ilyen vagy nekünk – hangzott el a szívhez szóló köszöntés Márta János felé, az immár harmadik alkalommal, a Nagyszénási Kulturális Központban és környékén megrendezett kiállítás megnyitó ünnepségén.

A mozgáskorlátozott nagyszénási fiatalember ugyanis régóta szenvedélyesen rajong az autó- és motorversenyekért, a technikai sportágakért. Az évek során elkezdett mindent összegyűjteni, ami ezekkel a sportágakkal, verseny kategóriákkal kapcsolatos, elsősorban versenyzők aláírásait, pólókat, overallokat, serlegeket, fotókat, magazinokat, de még alkatrészeket is.
– Ezt mind ajándékba kaptam, de hogyha mondjuk valamiből 2-3 darabot küldtek, szívesen odaadtam valakinek a másikat én is ajándékba – árulta el a szervező.

Ezt a gyűjteményt pedig szerette volna megosztani is a nagyszénásiakkal, ami augusztus 7-én immár harmadik alkalommal sikerült. Az általa szervezett autó- és motor kiállításon mindenki megtalálhatta a neki tetsző ereklyét vagy járművet. Komoly magyar és nemzetközi szinten is elismert versenycsapatok, az autó- és motorsort jeles képviselői álltak a kezdeményezése mellé.

– A mai napon például a Gender Racing Team érkezett ide hozzánk, egy Forma 3-as és egy Forma 4-es autót is hoztak, valamint a csapatvezető kisfiának, a nagy jövő előtt álló Gender Tamásnak a gokartját. A Zengő Motorsport is megjelent csapatkamionjával, de sportautókat is megcsodálhattak az érdeklődők, hiszen a rendezvény helyszínén egy Ferrari és egy Porsche is leparkolt. Helyi szinten Benkő Anti driftautókkal állt ki, Podani Milán stunt rider motorokat hozott, de Törökszentmiklósról is érkeztek olyan kis járművek, amiket akár ki is tudtak próbálni az emberek – mesélte lelkesen Márta János.

Zilahi-Asztalos Anita és férje Zilahi Zoltán az Orosházi Technikai Sportok Egyesületét képviselték az eseményen. Anita egy 1954-es évjáratú BMW volánja mögött érkezett, mely ráadásul hatszemélyes darab, hárman férnek el benne az első és hárman a hátsó részén.
– Korábban még nem voltunk, de nagyon szívesen fogadtuk a meghívást, nagyon tetszik nekünk a program, bízunk benne, hogy jövőre is itt tudunk majd lenni – tette hozzá.

Ezt Márta János is megerősítette, hiszen mind a megnyitón, mind kameránknak elmondta, nagyon szeretné, ha jövőre sem szakadna meg a hagyomány és ismét meg tudná rendezni a kiállítást. Hiszen eddig is minden évben egy kicsit tovább bővült a repertoár és az érkező versenyzők köre is, ezen kívül próbálják változatosabbá tenni a kiállított tárgyakat. Ez most is így történt, az épületben az ereklyék mellett egy pálya- és egy utcai motor is sorakozott, melyekből a megnyitó részeként is kaptak egy kis ízelítőt a vendégek. A szervezőt ezen kívül a meghívott vendégei, barátai és a versenyzők közül is többen egy-egy kis ajándékkal lepték meg, melyet meghatottan vett át.

Ezt követően tényleg nem maradt más hátra, mint a kiállított ereklyék megtekintése, valamint a rendezvényre felsorakozott autók bemutatása vagy kipróbálása. Kozma László a korábbi kiállításokra is ellátogatott családjával, ez pedig idén sem volt másként.

– Személyesen is ismerem Janit és lenyűgözve nézem mindig, mennyi fantasztikus tárgyat összegyűjtött és nem utolsósorban azt is, amit évről évre véghez visz ezzel a rendezvénnyel. Mindig nagyon jó a hangulat és rengeteg a látogató, én személy szerint a rally autókért rajongok, a gyerkőcöknek viszont a piros Ferrari volt a kedvence – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.