- hirdetés -

Egy elhagyatott, sérült, vagy beteg madárfióka láttán mindenki sajnálkozik és segíteni próbál. Különösen igaz ez, ha a magyar ember egyik kedves madaráról, a gólyáról van szó. A mostani esetben – úgy tűnik – happy enddel végződik a történet.

A fiatal, már majdnem felnőtt fiókát a Kórház utcán találták. Ott feküdt. Felvették és bevitték az Orosházi Állatkórházba, ahol dr. Muntyán János megvizsgálta és két napig táplálás mellett megfigyelte a madarat. A diagnózis szerint a gólya egészséges, szervi baja nincs, ezért felvették a kapcsolatot a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Tájegységével. Rövid tanácskozás után a nemzeti park és az állatkórház munkatársai megtalálták az ideálisnak tűnő helyszínt és szabadon bocsátották a madarat.

A szabadság első pillanata (Fotó: Horváth Bence)

A város déli részén egy füves, vizenyős területen nyerte vissza a szabadságát a kis gólya. A közelben található egy gólyafészek, benne kirepülés előtt álló fiókákkal. Ez is mutatja, hogy a terület ideális a gólyák számára. Lengyel György, a nemzeti park tájegység vezetője elmondta, hogy ilyenkor, a kirepülés környéki időkben nem ritka az ilyen eset.

– Sokszor előfordul, hogy a fiatal madarak repülni szeretnének, de még nem teljesen tudnak, és egy komolyabb szárnypróbálgatás következtében kikerülnek a fészekből. Fontos, hogy ha ilyen fiókát látunk és az nincs közvetlen veszélyben, akkor ne fogjuk meg, ne nyúljunk hozzá. A szülei még ekkor a környéken vannak és a földön táplálják, míg annyira megerősödik, hogy valóban megtanuljon repülni (Különösen gyakran fordul ez elő pl. a baglyok esetében). A mi kis gólyánk elképzelhető, hogy valami rosszat evett, vagy esetleg érte egy kisebb áramütés, ettől került rosszabb állapotba. Szerencsére már jól van, szépen táplálkozik. Az elkövetkezendő napokban még figyelemmel kísérjük a sorsát. Néhány szárnycsapásnyit már tud repülni, így bízhatunk benne, hogy ezen az élőhelyen a nyár hátralevő részében megerősödik és a társaival együtt vándorolhat el – foglalta össze a természetvédelmi szakember.

Néhány szárnycsapásnyit már repül, már csak erősödni és gyakorolni kell (Fotó: Horváth Bence)

Úgy tűnik tehát, hogy a kis gólya nagy kalandja jó véget ér. Remélhetjük, hogy a réten, a közeli gólyapár fiókáival együtt alaposan fel tudnak készülni a nagy útra és tavasszal, visszatérve, hallhatjuk vidám kelepelését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.