- hirdetés -

Augusztus 5-én a Katasztrófavédelem és a város társszervezetei a Polgármesteri Hivatalban egy operatív törzset állítottak fel, majd a különböző helyszíneket bejárva hajtották végre az elképzelt káresemény során történő feladataikat.

A program a Polgármesteri Hivatalban vette kezdetét, ahol a gyakorlat részeként egy operatív törzset állítottak fel. A helyszín nem véletlen, hiszen az épület kellő távolságra van a lehetséges káresemény helyszínétől, emellett mindenféle technikai, műszaki és személyzeti követelmény a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy a teendőket megfelelően tudja koordinálni a jelen lévő állomány.

A gyakorlat részeként a Polgármesteri Hivatalban állítottak fel egy operatív törzset (Fotó: Horváth Bence)

– Az első és egyben legfontosabb cél ilyenkor a lakosság védelme, valamint hogy maga a gyakorlat normális mederben és időkeretek között történjen Azoknak a mozzanatoknak a bemutatása, szimulálása, illetve ismertetése a jelenlévőkkel, melyek szükségesek akkor, hogyha bármilyen káresemény történik az üzemben és ez a területén kívüli részre is hatással van – hangzott el.

Ez most Orosházán leginkább a Juhász Gyula utca és a Vég köz környékét érintette. A város polgármestere Dávid Zoltán nyitotta meg az eseményt, majd a gyakorlat egyik helyszínéül szolgáló Guardian Orosháza részéről Berencsi István létesítménymérnök az üzem változásait, folyamatban lévő felújításait ismertette a jelenlévőkkel.
– Azért tartom hasznosnak ezt az eseményt, mert ha olyan helyzet következne be, ami azonnali beavatkozást igényel, akkor még gyorsabban, profibban tudnák a lakosságot védelmezni, biztonságba helyezni. Hiszen ebben az esetben is mindenki tudná, mi a dolga, hol kell beavatkoznia, mindez pedig a lakosság érdekében történik, hogy a biztonság a legmagasabb szinten maradjon – nyilatkozta Dávid Zoltán.

Az operatív törzs egyik legfontosabb feladata ilyenkor a beavatkozó társszervek közötti tevékenység összehangolása, valamint hogy a vezetői döntések meghozatalát minden oldalról támogassa. Ennek céljából egy rádióforgalmazással is bemutatták, mi történik egy ilyen esemény során, hogy nézne ki a tűzoltók beavatkozása. A gyakorlat fontos részét képezi ilyenkor a település közlekedési útjainak zárása, a forgalom biztosításának megvalósítása, melyet a közterület felügyelők és a rendőrség közösen hajtottak végre a Juhász Gyula utca és a Vég köz területén.

A Czina Sándor Tagintézménynél ezt követően a befogadási feladatot tekintették meg, ami abban az esetben történne meg, ha a káresemény során, a területzárás miatt nem tudnának a lakosok az otthonukba visszatérni.
– A mai napon egy komplex gyakorlatot hajtottunk végre, az orosházi Guardian 3 éves gyakorlatát, feltételezve, hogy veszélyes anyagot kezelnek és ez kijut. A köztes években egyébként részgyakorlatok is szoktak történni, tehát minden évben áttekintjük a veszélyforrásokat. Az együttműködő szerveknek, a rendőrségnek, a mentőszolgálatnak, a katasztrófavédelemnek, azon belül a tűzoltóságnak mind megvan a maga szerepe.

A Czina iskola, mint a befogadási feladat helyszíne (Fotó: Horváth Bence)

A délután folyamán pedig a gyáron belül is gyakorlunk. A legfontosabb az ilyen helyzetben, hogy kialakítsuk a legmegfelelőbb menetrendet, ami a gyáron kívüli veszélyességi övezetekben betartandó magatartási szabályokat érinti – összegezte a programot Haskó György tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.