- hirdetés -

Új sorozatunkban orosházi illetőségű sportolókat faggatunk ki pályafutásuk legboldogabb vagy legmeghatározóbb pillanatairól. Ezúttal a triálversenyző Pocsai Richárdot kérdeztük meg, aki számára hobbiként indult sportága, később azonban komolyabban is elkezdett vele foglalkozni. A versenyzés mellett a szervezésről és bemutatókról is szívesen osztott meg történeteket.

– Régen gyerekkoromban sokáig fociztam, utána pedig eltöltöttem 2-3 hónapot tenisszel is. Olyan 13 éves koromban kaptam egy BMX-et a szüleimtől és azzal bohóckodtunk a barátaimmal az utcán, akkor még nem történt semmi komolyabb dolog. Aztán egyszer láttam a későbbi versenytársamat, Kovács Attilát otthon triálozni, ami nekem is megtetszett és nem sokra rá már én is egy triál bicikli boldog tulajdonosa lehettem.

A hazai versenyek mellett egy idő után külföldön is próbára tette magát (Fotó: Kaiser Erika/Bringasport)

A BMX-hez hasonlóan ez is csak egy hobbiként indult, az utcán lődörögtünk, bicózgattunk vele, egészen addig, míg el nem utaztam életem első versenyére, melyet Püspökladányon rendeztek. Itt egyébként csontutolsó lettem a kezdő kategóriában versenyezve, mégis olyan szempontból egy nagyon is meghatározó élmény volt, hogy utána eldöntöttem, komolyabban is szeretnék ezzel a sportággal foglalkozni – mesélt kezdeti tapasztalatairól Pocsai Richárd.

A rengeteg edzés, a következő versenyekre való felkészülés pedig hamar meghozta az eredményt, egy évre rá, 2015-ben már a dobogóra is felállhatott az országos bajnokságon. Alig telt el még egy év és 2016-ban már sikerült is megszereznie azt az országos bajnoki címet kategóriájában, ráadásul úgy, hogy nem ő vágott neki kimondott esélyesként a megmérettetésnek. Továbbra is egy évet előre ugorva az időben, 2017-ben már külföldi versenyeken is elindult.

Hamar megtetszett neki a közeg és a versenyeken is gyorsan bizonyított (Fotó: Horváth Bence)

– Szlovákiában versenyeztem és nagyon szívesen emlékszem vissza rá, hiszen az volt életem első külföldi dobogója, melynek ráadásul a legmagasabb fokára állhattam fel. Ez az év azonban másról is emlékezetes volt, ekkor kaptam meg az Év Kerékpáros Sportolója elismerést – idézte fel kedvenc időszakát.

Nemrég pedig a sportág szervezői oldalából is kivette a részét, pár héttel ezelőtt az orosházi hivatalos viadalon hét kategóriában mérték össze a tudásukat az ország legjobb triál versenyzői. Magyarország szinte minden tájáról érkeztek a versenyzők, összesen harminchárman. Szombathelytől Budapestig, Debrecentől Szegedig, sőt egy kiesebb szlovákiai kontingens jóvoltából az első orosházi verseny, mindjárt nemzetközi verseny is lett.

Az Extreme Bike Show csapatával számos fellépésen vesznek részt

Az Extreme Bike Show csapatával gyakran lépnek fel rendezvényeken, így például a tavalyi évben is sikerült kihozniuk lehetőségeikből a maximumot a koronavírus járvánnyal kapcsolatos korlátozások ellenére is. Első jelentősebb fellépésük Pitvaroson volt, melyen mintegy 1000 ember volt kint, így nem is volt kérdés, hogy ez az alkalom is a kedvencei közé került.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.