- hirdetés -

A Justh Zsigmond Gyermekkönyvtár folyamatosan bővíti és frissíti könyvállományát. A dolgozók nap mint nap kutatják az újdonságokat, és az intézmény meg is rendeli azokat, hogy minél több gyermek érezhesse azt az ajtón belépve: itt aztán minden kedvére valót megtalál.

Mindig vannak aktuális slágerkönyvek. Tengerics Éva könyvtáros árulta el, mik az orosházi gyerekek abszolút kedvencei.

Először lássuk az óvodások öt kedvencét! Itt az olvasáshoz még a szülőkre is nagy szükség van.

– A népszerűségi listán még mindig az élen állnak Bartos Erika Bogyó és Babóca, valamint a rongyosra olvasott Anna és Peti könyvei. A szülők egy idő után igen, ám a gyerekek nem unják meg őket. Nagyon népszerűek Berg Judit Lengemeséi. A lengék a Nádtengeren élnek, ők a nádas nyugalmának őrzői, az ott élő állatok védelmezői. Kiss Ottó könyve, A piros tengeralattjáró is elvarázsolja azokat, akik kézbe veszik. Az óvodás Luca és barátja Dominik Beton tatával és Turbó mamával indul útra. Járművük egy piros tengeralattjáró, amivel a nagypapának köszönhetően mindenütt lehet közlekedni. A magyar szerzőknél maradva Pásztohy Panka Pitypang és Lili történeteit is meg kell említenem. Pitypang egy helyes fekete-fehér foltos kutyus, akinek Lili a gazdája, kettejük életének fontos eseményeibe pillanthatunk be a kötetekben. Ötödikként szintén egy (pontosabban két) sorozatot említek. A Barátom Bori és Berci sorozat ovisoknak szóló részei minden fontos eseményről írnak a gyerekeknek – mesélte Tengerics Éva könyvtáros.

Az óvodáknak is kölcsönöznek gyerekkönyveket (Fotó: Horváth Bence)

És most jöjjön a már önállóan olvasó, iskolás korosztály top ötöse!

– Igen kedvelt a Most én olvasok sorozat. A Pagony Kiadó kortárs magyar írókat kért fel a kötetek megírására. Olvashatók történeteket többek között Berg Judittól, Dávid Ádámtól, Finy Petrától, Gévai Csillától, Igaz Dórától, Vadadi Adrienntől, Kertész Erzsitől, Wéber Anikótól. A különböző nehézségi szintű kötetek között minden kezdő olvasó megtalálja a neki megfelelőt. Sok kislány kedvence Holdas Hanna a vámpírtündér (Harriet Muncaster), csakúgy mint a varázsolni is képes Garabonci Gréti (Wanda Coven). Nagy népszerűségnek örvendenek Holly Webb cicás és kutyás regényei, és Margit Auer Mágikus állatok iskolája sorozata, amiben egy plüssnek látszó, ám kis gazdája közelében nagyon is élő állat segíti át barátját különféle nehézségeken. Töretlen a sikere Berg Judit Rumini sorozatának is. A jó szándékú, de gyakran bajba keveredő hajósinas kisegér történetei lendületesek, izgalmasak.

Fotó: Horváth Bence

Végül következzen a tinikorosztály öt kedvence!

– A tini korosztályban vannak olyan olvasóink, akik még nem szívesen kezdenek bele nagyobb lélegzetű könyvekbe, és vannak olyanok is, akiknek egy több száz oldalas könyv elolvasás is csak néhány nap. Az abszolút listavezető Jeff Kinney Ropi sorozata. A naplószerű könyvet lányok és fiúk egyaránt kedvelik. Szintén sokan kölcsönzik Elisabetta Dami Geronimo Stilton regényeit. A könyveket a különös formában szedett színes betűk teszik még érekesebbé. Hasonló stílusban, de inkább a lányoknak készültek a Tea Stilton kötetek. Fontos említés tennünk Leiner Laura népszerű regényeiről. Még mindig nagy kedvenc a Szent Johanna Gimi, és sokan olvassák az Iskolák versenye első és második sorozatát. Végül, de nem utolsó sorban az örök siker, ami sok-sok éve újra és újra magával ragadja az olvasókat. J. K Rowling Harry Potter sorozata.

Tengerics Éva azt mondja, manapság rengeteg jó könyv kerül ki a kortárs magyar szerzők – a fent említettek mellett Nyulász Péter, Dániel András, Kertész Erzsi, Vadadi Adrienn és Téti István – kezei közül is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.