- hirdetés -

Az ismét szokatlanul meleg időjárás következményeképp a legmagasabb – harmadfokú hőségriasztást adták ki. A mai naptól ez tűzgyújtási tilalommal párosul.

Péntek éjfélig rendelte el az országos tisztifőorvos a legmagasabb fokú hőségriadót. Kánikula lesz a következő napokban, a délutáni csúcshőmérséklet sokfelé eléri, meghaladja a 35 fokot és az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést. Mivel a napi középhőmérséklet hazánk nagy részén több napon keresztül meghaladhatja a 27 fokot, ezért az országos tisztifőorvos július 26-a hétfő 12:00 órától július 30-a péntek 24:00 óráig az egész ország területére harmadfokú hőségriadót adott ki.

A csapadékmentes időjárás és a nagy hőség kiszárította az erdők avar rétegét és jelentősen nőtt a koronatüzek kialakulásának kockázata is, Fokozott tűzveszély alakult ki az erdőkben.

A pirossal jelzett területre vonatkozik a tilalom (Fotó: katasztrofavedelem.hu)

A mai naptól életbe lépett az ország keleti részére kiadott tűzgyújtási tilalom. A tilalom – egyelőre – Pest megye kivételével a Dunától keletre eső megyékre vonatkozik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Képünk illusztráció. (Fotó: pixabay)

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken is
Sehol ne dobjanak el cigaretta csikket, használják a hamutartót. Az eloltottnak vélt cigaretta csikkek apró égő zsarátnokai sok erdő pusztulásáért felelősek.  

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.