- hirdetés -

A számukra kedvező időjárási és egyéb körülmények miatt elképesztő mennyiségű mezei pocok pusztítja a földeken a terményt. A NÉBIH engedélyezte a teljes felületi kezelést.

A rágcsálók állományának gyérítésére a teljes felületkezelés – műtrágya szóróval kijuttatni az irtó szert – vadvédelmi és egyéb szempontok miatt nem engedélyezett. A pockok járataiba, lyukakba szórt szerkijuttatás viszont az idén nem hozta meg a szükséges eredményt és komplett táblákat tettek tönkre a rágcsálók. A további tömeges kártétel megakadályozása érdekében engedélyezte a NÉBIH a szükséges szer 20-40 kg/ hektár mennyiségű kiszórását.

Azoknak a gazdálkodóknak, akik élni kívánnak a lehetőséggel szeptember 18-án estig kell a szükséges adatlapot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Békés Vármegyei Területi Szervezetéhez eljuttatni. Ebben szerepelnie kell, hogy mely közigazgatási területen, milyen kultúrában (repce, lucerna, őszi kalászos, mák, hagyma, gyümölcs, ruderália stb.), hány hektáron kívánják a teljes felület kezelést elvégezni.

A kijuttatható szer mennyiségét a hatóságok a vadállatok biztonságát figyelembe véve határozta meg, ennek ellenére a hatósági elbírálást megelőzően megállapodást kell kötni a vadásztársasággal az esetleges vadkárokkal kapcsolatban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.