- hirdetés -

Kameratesztnek indult a várost bemutató videó, egy délutáni iskolai szakkör miatt. A készítője azonban a rengeteg pozitív visszajelzés miatt úgy döntött, az eredményt feltölti az internetre. És milyen jól tette!

Gyerekkora óta kerékpárral jár mindenhova, ma már hobbi szinten űzi a sportot Líbor Roland, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola informatika tanára. Hetente körülbelül 100 kilométert biciklizik a nyári időszakban, szívesebben választja a védett kerékpárutakat, mint az autóktól hemzsegő forgalmat, de most kivételt tett.

A kerékpározás mellett 15 éve foglalkozik fotózással, a videózás pedig egy új terep, amivel mostanában barátkozik. 

– Az ötlet alapja a kamera és a kerékpárra történő felfüggesztés tesztje volt először. Több videót is készítettem, ahol igyekeztem kiismerni a technológiát, hogy mire és milyen körülmények között tudjuk majd használni a későbbiekben az iskolában -mondta Roland az OrosCafénak.

Elárulta, a videó első körben nem publikálásra készült, de megmutatta néhány ismerősének, akik sosem jártak Orosházán. Tőlük kapta azt a reakciót, hogy milyen szép városban élünk. 

– Azt hiszem, ha nincs ez a vélemény, akkor nem is mutattam volna be a felvételt. Ez a fajta pozitív visszajelzés volt az, ami miatt úgy gondoltam, hogy talán más, orosháziaknak is tetszeni fog majd a videó. Azt persze nem gondoltam, hogy ennyien lesznek.

Az iskolában az egyik délutáni foglalkozásuk a Makerspace szakkör, ami egyfajta kreatív alkotótér. Itt több kollégával együtt az érdeklődő tanulóknak bemutatják a hagyományos és digitális technikákat, amiket később különböző projektek megvalósítására használnak fel. 

A szakkör legutóbbi projektje a középkori alföldi falu, Pereg terepasztalának elkészítése volt. Jövőre a tanulók igényei alapján szeretnék bővíteni a kínálatot, és megismertetni a gyerekeket az online tartalomkészítés (videózás, streamelés) lehetőségeivel. Ehhez azonban nekik, oktatóknak is jól meg kell ismerniük ezeket az eszközöket, ezért kezdett bele a kamera tesztelésébe.

– A felvétel egy DJI Osmo Action kamerával készült, amit a bicikli kormányára erősítettem. Ez egy kis akciókamera, leginkább testre vagy valamilyen járműre rögzítve használják extrém sportolók és videósok. A használt technológia Hyperlapse néven fut. Ez nagyon hasonlít a timelapse-re, amikor is leteszünk egy kamerát, elindítjuk, majd az néhány másodpercenként felvételeket készítve egy, akár több órás folyamatot is be tud mutatni néhány perc alatt. A hyperlapse annyiban különbözik, hogy közben mozoghat a kamera. Ebben az esetben a felvétel elindítása után 10 képkockánként egyet rögzített, így tízszeres sebességgel vette fel a biciklizést. A képkockák összefűzését a kamera szoftvere végzi, így azzal nekem már semmi dolgom nem volt -árulta el a videó technikai részét.

Íme a videó:

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.