- hirdetés -

A minimálnyugdíjak összegét emelni kell – nyilatkozta portálunknak dr. Szelényi Zoltán parlamenti képviselőjelölt. A párton kívüli jelöltet támogató MSZP-Párbeszéd – szakértők bevonásával – egy új nyugdíjszámítási rendszert dolgozott ki, amit egy kalkulátor segítségével szemléltet is.

Az MSZP-Párbeszéd olyan előválasztási programot készített, amelyben kiemelten foglalkoznak az idősek helyzetével. A baloldali párt közel 150 szakértő bevonásával megalkotott javaslata az, hogy egy új módszerre van szükség a nyugdíjak kiszámításában és elosztásában. Álláspontjuk szerint ez igazságosabb lenne, mint a jelenleg érvényben lévő rendszer. Ezt támogatja párton kívüliként az orosházi parlamenti képviselőjelölt, dr. Szelényi Zoltán is.

– A nyugdíjminimumot 13 éve nem emelték, ami példa nélküli. Jelenleg a nyugdíjemelések az inflációkat követik, de a reálbéreket nem – fogalmazott a parlamenti képviselőjelölt.

Igazságtalannak tartja, hogy az átlagnyugdíjak egyre jobban leszakadnak az átlagos nettó bérektől, miközben a boltokban, a csekkeken ugyanazt az árat kell kifizetnie mindenkinek.

– Azt javasoljuk, hogy a minimálnyugdíjat a jelenlegi 28 500 forintról 70 ezer forintra kell emelni és biztosítani kell, hogy elérje a minimálbér nettó értékének a felét. A nyugdíjemelés meghatározásánál – az infláció mellett – a keresetek emelkedését is figyelembe kellene venni, – ez az úgynevezett svájci indexálás – de úgy, hogy az inflációval mindenkinek a nyugdíját meg kell emelni, a bérnövekedés alapján fennmaradó részt pedig minden nyugdíjas azonos összegben kapná meg – ismerteti a részleteket Szelényi Zoltán.

Az új módszer leginkább az alacsony nyugdíjakra lenne hatással, de a képviselőjelölt szerint ez így igazságos.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszerben amennyiben a nyugdíj 70 ezer forint, akkor a havi emelés összege 2100 forint. A szocialisták által javasolt módszer szerint ez 5700 forint lenne. Egy magasabb, 300 ezer forintos nyugdíj esetében jelenlegi inflációkövető emeléssel 9000 forinttal emelkedne a juttatás, amíg az MSZP javaslata alapján 12 000 forinttal. Egy kalkulátort is létrehoztak, amivel bárki megnézheti, hogyan változna a nyugdíja az új számítási módszerrel.

Dr. Szelényi Zoltán szerint ezzel a módszerrel érdemi lépések tehetők afelé, hogy megszűnjön az időskori szegénység és felzárkózzanak az alacsony nyugdíjak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.