- hirdetés -

A vadvirágos fiatalok két héten át jártak ki a nagyszénási Táltos Lovasudvarba állatasszisztált terápiára. Csupán néhányan ültek fel egy kis időre a hátukra, többségük inkább csak etette, ápolta, simogatta a lovakat. A kérdés nem hagyott nyugodni: Hogyan fejlesztik ezek a tevékenységek a fogyatékkal élőket? Az izgalmas és érdekes választ a lovasudvar egyik tulajdonosa, Szekeresné Benczur Piroska gyógypedagógus, lovas edző adta meg.

– A ló nem olyan, mint egy bicikli. Ő egy önálló, saját gondolatokkal rendelkező, érzékeny élőlény, akinek lehet jó és kevésbé jó napja, és ezt tolerálnia kell a fiataloknak is. A köztük lévő kapcsolat folyamatosan alakul ki egészen onnantól, hogy be mernek lépni a kapun, és oda mernek lépni hozzájuk. Ez sem megy egyik percről a másikra, többen voltak, akik az első alkalommal teljes passzivitást mutattak. De aztán, ahogy sorra kínáltuk fel számukra a lehetőségeket – itt semmi sem kötelező, mindent csak akkor csinálnak a fiatalok, ha kedvük van hozzá – egyre bátrabbak lettek. Vannak olyan fogyatékkal élők, akik nem fejleszthetők a hagyományos módszerekkel egy fejlesztő szobában, mert ott nincs számukra elég, vagy épp megfelelő inger, itt viszont rengeteg új impulzus éri őket, és sok élményt szereznek, hiszen az állat már a puszta jelenlétével nyújt egy bizonyos többletet a számukra – mesélte Piroska.

Önbizalmat ad nekik, hogy egy ekkora állatot vezethetnek

A foglalkozás során a ló személyiségét használják fel terápiás céllal. Fontos, hogy az állatot a terápián részt vevők egyrészt tiszteljék, másrészt pedig megbízzanak benne.

– A lovakat tiszteljük mindannyian, már csak a méretük miatt is. Nem olyan, mint egy aranyos kiskutya, a lónál vannak szabályok, melyeket be kell tartani, hiszen egy ekkora állat veszélyes is lehet. Össze kell vele dolgozni, és ez a közös munka segít abban, hogy nőjön a fiatalok önbizalma, hiszen van olyan tevékenység is, mely során ők vezetnek, irányítanak egy ekkora állatot. A fogyatékkal élő fiatalok együtt dolgoznak egy olyan társsal, akinek nincsenek előítéletei, és aki elfogadja őket olyannak, amilyenek – emelte ki a gyógypedagógus.

A ló személyisége megragadja, közelsége megnyugtatja a fiatalokat. Az első napokban még csak simogatták, etették, ápolták az állatokat, de ahogy telt az idő, egyre több tevékenységet kipróbáltak. A második héten már akadályokat kerülgetve vezették a pónikat. A vadvirágosok annyira élvezték ezt a foglalkozást, hogy még versenyt is szerveztek egymás között. Az győzött, aki a legrövidebb idő alatt vezette végig az állatot az akadálypályán.

Érezhették, hogy fontosak, és szükség van rájuk

– A társas kapcsolatok is épülnek a terápiás alkalmak során, hiszen a fiatalok a tevékenységek közben összedolgoznak egymással. Négyen ápolnak egyszerre egy lovat, közös munkában vesznek részt, ahol ki vannak osztva a feladatok, de szükség esetén segíteni is tudják egymást. A vadvirágosok életének mindig része volt, hogy valaki gondoskodik róluk. Most boldoggá teszi őket, hogy nekik kell gondoskodniuk egy élőlényről. A fiatalok felelősségteljes feladatokat végeznek, és ezáltal érzik, hogy fontosak, és szükség van rájuk – hangsúlyozta a lovasudvar üzemeltetője.

A két hét során az állatasszisztált terápiában tehát sokat nő a fiatalok önbizalma. Az állat közelségének, a kialakult kapcsolatnak, simogatásnak, érintésnek köszönhetően nyugodtak és kiegyensúlyozottak voltak a programon résztvevők. Mindemellett fontos részükről az önkontroll gyakorlása is, hiszen egy ilyen tekintélyes és hatalmas érző lénnyel csak együttműködve lehet dolgozni.

– A sok fejlesztő hatás mellett mindenképp ki kell emelni azt az örömérzetet, amit a ló közelsége nyújt a fogyatékkal élők számára. Ez az elfogadó és őszinte társ segít a fiataloknak a külvilág iránti érdeklődésük felkeltésében és növelésében is, hiszen itt a lovasudvarban számos más inger is éri őket nap mint nap. A kíváncsi természetű ló az ő kíváncsiságukra is pozitív hatással van, segít nekik a tevékenységek közben megfogni és megtartani a figyelmüket. Ez fejlesztő hatással van a koncentrációjukra, a különböző ápolási feladatok jótékonyan hatnak a finom motoros mozgásukra, valamint a ló és a köztük lévő szoros kapcsolat a kommunikációs képességeiket is formálják – emelte ki Szekeresné Benczur Piroska.

Fotók: Táltos Lovasudvar saját gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.