- hirdetés -

Július 22-e az a nap, melyet minden leendő egyetemista vár: előreláthatólag ezen a napon hirdetik ki, hogy felvették-e őket a választott intézménybe vagy szakra.

Ha a felvételiző diákok az E-felvételi felületén megadták mobilszámukat, akkor a ponthatárok kihirdetése esetén – azaz július 22-én este – sms-t is kapnak majd az eredményről.
– Fontos azonban, hogy a szolgáltatónak nagyszámú üzenetet kell kiküldenie, ezért előfordulhat, hogy csak órákkal később érkezik meg az üzenet, emiatt nem kell izgulni.

Persze addig is érdemes böngészni a ponthatárokat, azokat ugyanis várhatóan már este nyolckor nyilvánosságra hozzák – sorolja a fontosabb tudnivalókat az eduline.hu oldal. A hivatalos felvételi értesítés, azaz az úgynevezett besorolási döntés pedig az E-felvételiben lesz majd elérhető. Erről legkésőbb augusztus 5-ig kap mindenki értesítést.

Ha a diákok az E-felvételi felületén a mobilszámukat is megadták, sms-t is kapnak majd az értesítésről

Ha valakinek több megjelölt képzésnél is sikerül megugrania a ponthatárt, akkor a jelentkezési sorrendjében szereplő első olyan helyre nyer felvételt, ahol az összpontszáma eléri vagy meghaladja a felvételi ponthatárt. Bár pótfelvételi idén is lesz az általános eljárás után, ezzel nem érdemes taktikázni és újra megjelölni a jelenlegi listán szereplő második képzést, mert a pótfelvételi általában azoknak szól, akik az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek vagy jelentkeztek ugyan, de egyik szakra sem kerültek be.

Megkérdeztünk idén érettségiző és felvételiző orosházi fiatalokat is, mit várnak július 22-re.
– Én a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karára jelentkeztem. 456 pontom van és egy sikeres rajz alkalmasságim, így szinte biztos helyem van, de persze nem szeretném elkiabálni – nyilatkozta Mokcsay Réka.

Július 22-én derül ki, kit hova vettek fel (Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu)

Diáktársa, Patyi Ákos szintén a BME-re jelentkezett, ő a gépészmérnöki karra mechatronikai mérnönek.
– Sajnos a ponthatárokhoz képest egy kicsivel alatta vagyok, így reménykedek kisebb ponthatárcsökkentésben, de fennáll még a féléves szakváltás lehetősége is, így nem vagyok kétségbe esve. Természetesen nagyon várom már az eredményhirdetést, hiszen végre van lehetőségem olyat tanulni, ami igazán érdekel, így 22-én izgatottan fogom frissíteni a felvi oldalát, hátha velem lesz a szerencse – tette hozzá.

Kersmájer Gréta a Szegedi Tudományegyetem gyógypedagógia szakára jelentkezett. Mint mondta, az előző években meghirdetett ponthatárokhoz viszonyítva elegendő lenne az eredménye, de természetesen van benne egy kis félelem is, hiszen nagy álma lenne bejutni oda. Bízik benne, hogy július 22-én kiderül, sikerült neki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.