- hirdetés -

Mit csinál egy szíjgyártó? Milyen eszközökkel dolgozik egy cipész? Milyen teendői vannak egy gazdának? Az evangélikus egyházközség táborában minden kérdésre választ kaptak a gyerekek.

A gyerekek számára szervezett táboroknak az a szépsége, hogy mind más, mind egyedi. Minden szervező azt teszi bele, amiben ő a legjobb, amiből ő a legtöbbet tud nyújtani. Közös viszont ezekben a táboroknak, hogy szívvel, szeretettel, gondos odafigyeléssel „készülnek”, és hogy a táboridő alatt a gyerekek rengeteg életre szóló élményt szerezhetnek, feltöltődhetnek, kapcsolódhatnak, sőt, még tanulhatnak is valami újat.

A legjobb kezekben a gyerekek

– Ez egy diakóniai napközis tábor – kezdte Szöllősiné Kassai Judit, az evangélikus egyház presbitere, főszervező. – Az egyház szeretetszolgálatát fejezi ki, felkutatva azokat a szükségleteket, melyeket a járványhelyzet szült. Mi most ezzel a táborral a szülőknek segítünk, segítjük őket abban, hogy a nyári szünetben is jó kezekben tudhassák gyermekeiket. A vírushelyzet miatti online oktatás ideje alatt sokaknak elfogyott a szabadsága, így kénytelenek most is folyamatosan dolgozni, gyermekeiket nem tudják kire bízni. Mi épp ezért vagyunk itt, hogy egy élményekben és jókedvben gazdag hete biztosítsunk a 7 és 12 év közötti iskolások számára.

Szöllősiné Kassai Judittól megtudtuk, fiatal és idős segítők egyaránt részt vettek a tábor szervezésében, annak megvalósításában. A legaktívabb ifidiakóniás segítők közt említhetjük Bálint Noémit és Nyemcsok Saroltát. Az utóbbi korosztály nagymama-várral és nagypapa-szállással várta a gyerekeket. Mit jelent ez a két fogalom? Ezt is elárulta nekünk a főszervező.

Nagyszülői szeretet a gyerekeknek

– Ők a nyári tábor nagyszülői szolgálata. Amikor terveztük ezt a tábort, a következő három pillért alkottuk meg, természetesen az egyházi alap mellett: 1) Legyen olyan, ahol az elmúlt év vagy időszak minden kötöttségét ki lehet tombolni, korrekt körülmények között. 2) Legyen tematikus, és egyben érdekes! 3) Legyen családias! A gyerekek éppúgy hiányolták a nagyszülői szeretetet, mint a nagyik az unokákat. Egy kicsit amerikai mintára „összeeresztettük” őket, és csodásan működött a dolog. Maga a kifejezés, vagy immáron tárgyiasult elképzelés egy szójátékból indult, de emögött az a komoly erő és szeretetteljes kötődés áll, amit egy nagyszülő, és csakis egy nagyszülő tud adni – fogalmazott Szöllősiné Kassai Judit.

A Mesterségem címere nevet viselő táborban a gyerekek ritka mesterségek képviselőivel is találkozhattak, akik megmutatták szakmájuk fortélyait. Eljött hozzájuk Győri András cipészmester, Rideghné Györgyi Anna üvegfestő, Illés Julianna és Molnár-Darányi Bernadett varrónők és Dévai József szíjgyártó is. A csütörtöki napon a táborozók az Eszter-tanyára látogattak ki, ahol a Tanya-Olimpia mellett a gazdák munkájába is betekintést nyertek. A program különlegessége abban állt, hogy a gyerekek nemcsak megtekinthették a szakmák szépségeit, hanem ki is próbálhatták azokat.

A hét templomi áhítattal indult, és azzal is zárul péntek este. Előtte azonban még a gyerekek tréfás jelenetekkel szórakoztatják egymást és a segítőket, és ebből az estéből természetesen nem maradhat el a hangulatos tábortűz sem.

A fotókat Stéfán Zsófia készítette.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.