- hirdetés -

Lehoczki Botond számára hamar kiderült, hogy a zene lehet az, ahol kiteljesedhet. Az orosházi fiatalember baritonon és harsonán játszik, az elmúlt időszakban is több városi rendezvényen mutatta meg tehetségét, melyet versenyeredményei is bizonyítottak az évek során. Nemrég egy újabb emlékezetes pillanat következett, az Evangélikus templomban adott zárókoncertet.

– Számomra már az óvodában megkezdődött a zene szeretete, volt ugyanis egy kamarai előadás. Ott egyébként először a tuba tetszett meg, végül mégis úgy hozta az élet, hogy a baritonnál kötöttem ki. Nyolc évig csak ezen a hangszeren játszottam Debreceni Örs tanításával, utána pedig harsonázni kezdtem és 9. osztályos koromban kerültem át Debreceniné Szabó Szilviához, akitől szintén rengeteget tanultam a mai napig. Sőt másfél évig zongoráztam is Lászlai Krisztinánál – mesélte.

Orosházán a gyermekzenekarban is játszott harsonán, a zenekari jellegű fellépések során azonban mostanában baritonon játszik. Ezen a téren is rendkívül elfoglaltnak számít, hiszen a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekarában (karmesterük: Krcsméri János), illetve a Tótkomlósi Gyermek Fúvószenekarban (karmesterük: Forró Gyula) is érdekelt. Botond már első osztályos korában bekerült a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola kötelékeibe, első versenyére sem kellett sokáig várnia.

Ez Tótkomlóson a Békés Megyei Kürt és Mélyrézfúvós Verseny volt, ahol kezdetben különdíjas lett, a háromévente rendezett megmérettetésen azonban hetedik osztályos korában harmadik lett, a legutóbbi 2019-es erőpróbán pedig a második helyet érte el.

– Utóbbival kapcsolatban egy érdekes történet, hogy alapvetően nagyon izgulós vagyok, olyankor mindig szárad a szám, de akkor két évvel ezelőtt sikerült leküzdenem. Igazából csak annyi volt a titka, hogy nem néztem ki állandóan a zsűrire és szerencsére jól is sikerült – idézte fel.

Fotó: Rosta Tibor

Emellett is számos szép eredményt ért el az évek során, a Demecser Országos Rézfúvós Versenyen például második helyezést ért el, ekkor baritonkürtön. Orosházán a Megyei Könnyűzenei Versenyen arany minősítést kapott, ahol már harsonán adta elő kedvenc zeneszámát. Szívesen idézte fel egy nemzetközi online versenyen a Wiwa Staron elért harmadik helyezését. Tanára, Debreceniné Szabó Szilvia büszkén számolt be arról, hogy Botondot az iskolában működő ifjúsági fúvószenekar tagjai szavazták meg és tüntették ki az Év legjobb zenekarosa elismeréssel.

Gyakran lép fel városi rendezvényeken, a közelmúltban a Kaáli Autó-Motor Múzeum megnyitóján, a Kossuth iskola pedagógusnapi ünnepségén vagy a Dr. László Elek Kórház Semmelweis napi ünnepségén is zenélt. A zenekari szerepének köszönhetően lépett már fel Erdélyben, Szlovákiában, Németországban és Görögországban is, ha minden jól megy ez a lista nyáron Észtországgal is bővülhet.

Az elmúlt időszak csúcspontja azonban egyértelműen az Evangélikus templomban adott zárókoncertje volt. Ezzel egy számára nagyon fontos korszak zárult le, melyre örökre emlékezni szeretne, nem mellesleg az összes kedvenc dalát, például a Trumpet Voluntaryt vagy a Sway with me-t is eljátszhatta azokkal a tanárokkal közösen, akik fontos szerepet töltöttek be az életében (Debreceni Örs, Debreceniné Szabó Szilvia, Krcsméri János).

A zenén kívül is mozgalmasnak számítanak a hétköznapjai, hiszen több sportágat is kipróbált, végül az úszás volt az, amely megmaradt neki napi szinten. Tanulmányaira szintén nagy figyelmet fordított, angolból, oroszból és matematikából is kiváló színvonalon teljesített.
– A zenélést sem szeretném abbahagyni. A Budapesti Műszaki Egyetemen szeretnék továbbtanulni és mivel ott van egy szimfonikus zenekar, úgy gondolom a lehetőség adott – összegzett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.