- hirdetés -

A Bogárzói Szervizműhely vezetői és dolgozói számára a közel húsz évvel ezelőtti alapítás óta az első szempont az ügyfelek elégedettsége. A nyári időszakban is ugyanúgy érdemes odafigyelni autónkra, nemcsak szerkezetileg, de diagnosztika szempontjából is.

– Jelen körülmények között nemcsak az embereket terheli meg ez a 38-40 fok, hanem az autókat is. A legnagyobb sláger természetesen a klímák ellenőrzése, de nagyon sok más egyéb berendezésnek is tökéletesen kell működnie ahhoz, hogy nyaralás esetében ne csak az indulás legyen gördülékeny, hanem a visszaérkezés is.

Az autó hibátlan működéséhez, biztonságos üzemeltetéséhez nagyon fontos, hogy maga a futómű, fékrendszer ebben a hőségben is precíz legyen, mert ha csak egy kis szorulófékkel rendelkezünk, az hatványozottan nagy terhet róhat az autóra. Ugyanez vonatkozik a hűtőrendszerre, melyre szintén nagy figyelmet kell ilyenkor fordítani – sorolta a legfontosabb tudnivalókat Viczián Zoltán, a Bogárzói Szervizműhely vezetője.

Fotó: Horváth Bence

Elmondta, nemcsak szerkezetileg, hanem diagnosztikailag is érdemes megvizsgáltatni ilyenkor az autót. A motorkontroll komputervizsgálatot ugyanis szinte 100 százalékban le tudják fedni a Bogárzói Szervizműhelyben. Hosszabb út előtt vagy bármikor, amikor hibát jelez a rendszer, érdemes szervizbe vinni az autót. Sokszor előfordul ugyanis, hogy érzékelünk egy hibát az autón, de nem foglalkozunk vele, mert tőle függetlenül jól működik. Ha viszont újabb és újabb hibák ütik fel a fejüket egymásba kapaszkodva az autóban, akkor a javítás is hosszabb és költségesebbé válhat, csakúgy mint a későbbi megbízhatóság.

– Ha valaki észlel valami problémát az autón, akkor inkább jöjjön el kétszer hiába, minthogy egyzer sem, hiszen problémás lehet, ha útközben megáll az az autó, akár egy autópálya kellős közepén, ahonnan meg autómentővel kell elvarázsolni. Már sokszor az autómentő költsége is fedezné a javítást és akkor még el sem ért az adott járgány a szervizbe. Ha valaki hosszabb útra megy ebben a kánikulában, tényleg nem mindegy, hogy 70 kilométer után lerobban – tette hozzá a szervizvezető.

Fotó: Horváth Bence

A Bogárzói Szervizműhelyben minden reggel 8 órától hagynak egy idősávot, mely során az átvizsgálások történnek, ez alapján osztják ki utána a munkafeladatokat. Maga az állapotfelmérés ingyenesnek számít, viszont ha ekkor hibakódot olvasnak, annak a későbbiekben már lehetnek költségei.

Régen, amikor elkezdtük ezt, úgy tanultuk a KRESZ műszaki részénél, hogy olaj- és vízellenőrzés, mielőtt elindulunk az autóval plusz ugye a világítást, keréknyomást és a többi dolgot. Ezek úgy érzem az emberek 99 százalékánál már elmaradnak, pedig fontos lenne. Csak beülnek az autóba és elfordítják a kulcsot.

Fotó: Horváth Bence

– A műszaki vizsgálatra ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak. Akiknek ebben az időszakban lejár a vizsgája, az érvényessége meghosszabbodhat a korábban hozott rendelkezések miatt. Viszont mindenképp érdemes ilyenkor kiemelni, hogy az autót megfelelően üzemben tartani felelősséggel jár, a sofőr felelőssége, hogyan közlekedik az úton – árulta el Viczián Zoltán. (x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.