- hirdetés -

Tovább drágultak az alapvető élelmiszerek. „Utoljára 2010-2011-ben láthattunk hasonló emelkedést” – olvasható a világgazdaság oldalán. Mennyire befolyásolja ez a változás az orosháziak vásárlási szokásait? Megkérdeztük.

Györgyi Jánosné az akciókat figyeli, így próbál spórolni.

– Drágult a tej, a baromfi, és az egészségesebb ételek többsége. Nekünk nagyon kevés a pénzünk, nyugdíj előtti segélyen vagyunk, ami 62 ezer forint egy hónapban. Ennyit kell beosztanunk rezsire és a megélhetésre. Régebben minden nyáron üdültünk, most még Gyopárosra sem tudunk kimenni, maximum egyszer, mert ott tölteni egy napot kettőnknek legalább 10 ezer forintba kerül. Az összes pénzünk elmegy a számlákra és az élelmiszerekre, másra már nem jut, még ruhát sem tudunk venni, csak épp azt, ami nagyon szükséges. Egy éve ezer forintból még megvettük a cukrot, a lisztet, meg a felvágottat, minden olcsóbb volt, mint most. Ma a füstölt szalonna már 1800 forint, nemrég még 1400 volt a piacon. Hirtelen emelkedett meg az ára, akárcsak a kolbásznak, ami már 2200-2400 forint. Mindig nézem az újságban az akciókat, böngészem, beikszelem, felírom, mi mennyibe kerül, aztán oda megyek, ahol a legolcsóbb.

Czihatné Tóbiás Ibolya úgy véli, másfélszeresére nőttek az árak egy év alatt.

– Hónapról hónapra többe kerülnek az élelmiszerek. Ötezer forint a minimum, amit elkölt az ember a bevásárlás során akkor is, ha csak alapvető dolgokat vesz. Érezhető a drágulás, és itt nem a luxuscikkekre gondolok. Emelkedett a kenyérfélék, péksütemények ára, de ugyanúgy az olajé, és valamelyest a tejtermékeké is. A hús váltakozó, azt sokszor akciózzák, én ekkor szoktam venni belőle többet. Csak azt vásárolom meg, ami tényleg szükséges, a drágább dolgokról lemondok. Ezer forint egy évvel ezelőtt még annyit ért, mint ma ezerötszáz. Másfélszeresére emelkedtek az élelmiszerárak.

Érdi László a gyümölcsök árát sokallja.

– Főleg a gyümölcs ára emelkedett, az nagyon drága. A többi élelmiszer ára aránylag még elmegy, de a meggy és a barack nagyon sokba kerül. Van kis kertünk, mindig onnan szerezzük be a gyümölcsöt, de sajnos a tavaszi fagyok a kajszi- és őszibarackot is tönkretették, így kénytelenek vagyunk a boltban megvenni ezeket. Sajnos nagyon drágán adják. Valamennyit azért veszünk, de kevesebbet és ritkábban.
– Ritkán járok a piacra, de tegnap kimentem, és még a zöldségféléken nem is vettem annyira észre a drágulást, de a gyümölcsökön nagyon. Még a dinnye ára is emelkedett – tette hozzá Érdi Lászlóné.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.