- hirdetés -

A barokk zeneműveket a tegnapi napon szabadon fújta tova a szél Orosháza központjában. Úgy tűnt, a sok száz éves dallamok nem süket, hanem értő fülekre találtak, hiszen egyre többen álltak meg az Árpád-kertben egy kis kulturális felüdülésre.

Országszerte örvendhetünk annak a szabadtéri, komolyzenei élménynek, melyet a Magyar Rádió Művészeti Együttesei juttatnak el a fővároson kívül tizennégy vidéki helyszínre. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara Zenélő Magyarország címmel idén is közönség elé áll a népszerű terek, parkok árnyékában Székesfehérvár, Gárdony, Poroszló, Tiszafüred, Mezőkövesd, Egerszalók, Esztergom, Tata, Sárvár, Törökszentmiklós, Kengyel, Révfülöp és Balatonfüred mellett Orosházán is.

Egyre fiatalodott a nézőközönség

Városunkba vasárnap délután látogattak el a Magyar Rádió nagyszerű zenészei. Az Árpád-kertben az első dallamok felcsendülésekor még akadt néhány üres szék, a percek múlásával azonban egyre többen álltak meg, hogy élvezzék a komolyzenei élményt. Sőt, ami szembetűnő volt, hogy a fel-felbukkanó új arcok között egyre több fiatalt találtunk.

A zenészek barokk darabokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, Johann Sebastian Bach, Johann Pachelbel és Antonio Vivaldi remekműveit szólaltatták meg.

Lelkes közönség várja őket országszerte

– Az emberek ki vannak éhezve egy kis kultúrára, zenei élményre, hiszen mindannyian egy nehéz időszakon vagyunk túl – fogalmazott Kovács Péter, a délutáni koncert egyik szólistája. – A legtöbben jó ideig ki sem tudtunk mozdulni, most viszont azt tapasztaljuk, hogy sokan érdeklődnek a koncertjeink felől. A szombati napon Mezőkövesden és Egerszalókon jártunk, ott is remek napunk volt nagyszámú és lelkes közönséggel.

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseiből négy formáció alakult, így járják az országot. Kovács Péter elmondta, eddigi koncertjeik alapján határozottan kijelenthető, hogy van igény a komolyzenére. Ha nem is feltétlen a fiatalok körében, de megvan az a réteg, akinek ezek a dallamok sokat jelentenek. Reméli, hogy a szabadtéri, ingyenes koncertjeik által egyre több ifjúhoz is eljutnak az általuk játszott darabok üzenetei, és így közülük is egyre többen megszeretik a komolyzenét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.