- hirdetés -

A Hősök Napja, illetve a Magyar hősök emlékünnepe alkalmából rendeztek ünnepséget az Árpád kertben, az I. Világháborús hősi emlékműnél péntek délután.

Az ünnepség a Himnusz hangjaival kezdődött, majd a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese, Szélpál Szilveszter rövid ünnepi műsorával folytatódott.

Szélpál Szilveszter (Fotó: Horváth Bence)

Az ünnepi megemlékező beszédet Iványi László esperes plébános tartotta. Megható szavakkal emlékezett a két világháborúban és az ’56-os forradalomban elesett hősökre és nem csak rájuk, hanem az utánuk maradt élőkre, özvegyekre, árvákra.

– Amikor a Hősök emlékezetének ünnepét a szocializmus idején megszüntették, kiderült, hogy valami lényegeset vettek el a nehéz emlékeket őrző, gyászoló családoktól, hisz majd minden család gyászolt és nem volt mód arra, hogy ebben a gyászban osztozzon velük az egész közösség. A rendszerváltás után az ünnep búvó patakként ismét élni kezdett. Új emlékműveket emeltek országszerte és rávésték a hősök évtizedek alatt sem elfeledett neveit – mondta egyebek mellett. Iványi László szólt a ma hőseiről, akik mindennapjainkban is itt vannak köztünk. – A járvány idején hősiesen küzdő egészségügyi dolgozók, a gyermekeinket nevelő pedagógusok, édesanyák, édesapák, akik küzdenek a jobb életért, gyermekeiket becsületre, munkára tanítva, sportolóink, művészeink – sorolta.

Iványi László atya megható szavakkal emlékezett a hősökre (Fotó: Horváth Bence)

Az ünnepi beszéd után a kegyelet koszorúit helyezték el a szobor talapzatán. Elsőként Orosháza képviseletében Dávid Zoltán polgármester, Burai Mihály jegyző és Iványi László esperes plébános, majd dr. Takács Árpád kormánymegbízott nevében Györkiné Prohászka Hajnalka, az Orosházi Járási Hivatal hivatalvezető helyettese koszorúzott. Őket követték az intézmények képviselői.

Koszorút helyeztek el az Orosházi Evangélikus egyházközség és a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, a Jézus Szíve Plébánia és az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda, a Református Egyházközség és intézményei, a fegyveres testületek és rendfenntartó szervek, az oktatási és nevelési intézmények, a közművelődési és közgyűjteményi intézmények, az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete, a Történelmi Vitézi Rend Békés Megyei Székkapitánysága, valamint a Kossuth-kör képviseletében megjelent emlékezők.

A meghitt ünnepség a Szózat hangjaival zárult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.