- hirdetés -

Tavaly ugyan a koronavírus-járvány miatt elmaradt, az évek során azonban hagyománnyá vált Orosházán a motoros áldás. A város motoros közössége a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarán gyűlt össze, majd tett egy kisebb kört a városban.

Nagyjából 35 motor bőgött fel egyszerre június 27-én, Orosházán. A Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarára immár harmadik alkalommal érkezett meg Yamaha, Kawasaki vagy éppen Suzuki márkájú járgányán a város motoros közössége. A motoros áldás egyik társszervezője, Orosháza református lelkipásztora, Szalkay Róbert elmondta, a rendezvény az évek során hagyománnyá vált a városban.

– Tavaly ugyan a koronavírus-járvány miatt nem tudtuk megszervezni, de idén már szerencsére semmi akadálya nem volt. A programnak szigorúan előírt menetrendje nincs, az áldást, imádságot követően mindig mesélek egy rövid történetet, valamint néhány intő szót motoros társaimnak, utána pedig megyünk egy kört a városban – ismertette a részleteket Szalkay Róbert, aki szintén régi motorosnak számít, hiszen 1985-ben szerezte meg rá jogosítványát. Azóta pedig folyamatosan, hol kisebb, hol nagyobb géppel rója a kilométereket.

Az áhítat során a református lelkipásztor gyors gyógyulást kívánt csabacsűdi barátaiknak, akik balesetet szenvedtek. Megemlékeztek az autóbalesetben elhunyt, a motorozást szintén kedvelő nagyszénási Dobróka Attiláról és az orosházi motoros közösség egyik legjelentősebb tagjáról, az első motoros áldás megszervezőjéről, Vigyikán Györgyné Lup Éváról.

A hagyományokhoz híven ezt követően egy olyan történetet mesélt el, amit egy Erdélyben tett kirándulása során élt át és egy román sportmotort vezető férfi segített neki. Ezt követően mindannyian motorra pattantak és egy kísérőautót követve tettek meg egy kisebb kört Orosháza belvárosában, az egymásra odafigyelést és a KRESZ szabályait is maximálisan szem előtt tartva.

– Nekem körülbelül 30 éves múltra tekint vissza a kapcsolatom a motorozással, azóta több kategóriát is kipróbáltam. Orosházán korábban nagyon pezsgő motoros élet volt, ezzel a kis találkozóval is próbáljuk ezeket a hagyományokat felélénkíteni, főleg most a szezon első szakaszában.

Rábeszélni a motorozásra én egyébként senkit nem szeretnék, meg kell próbálni, és ha valakit megérint, akkor biztos vagyok benne, hogy nem kell hozzá különösebb győzködés, hogy elfogadja és szeresse – mesélte Bazsali Tibor, aki szintén tevékenyen kivette a részét a rendezvény szervezéséből.

Bíznak benne, hogy a következő években is zavartalanul meg tudják szervezni a programot. Hiszen az Orosháza néhány utcáján áthaladó csoportra talán még az ismert amerikai sorozat, a Sons of Anarchy vagy más néven Kemény Motorosok stábja is csettintett volna.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.