- hirdetés -

Marhapörkölt, dínomdánom, szalmabála szelfipont. A MECE (Magunkért Egymásért Civil Egyesület) aratóünnepségét már kimondhatatlanul várták a tagok. Végre együtt örvendhettek és mulathattak egy nagyot a szentetornyai közösségi házban.

Egy MECE ünnepség feltölti az ember szívét és lelkét. Azon részt venni olyan, mint egy időutazás. Időutazás egy szép és értékekkel teli világba. A tagok keze munkáját dicsérő krepp-papírdíszek közé, ahol gondosan forgatják az illatos pörköltet, ahol nagy masnit kötnek a 100 Ft-ért kapható tombola csomagolására, és ahol amint megszólal az egyszemélyes zenekar, a mag már ropja is a táncot.

– Fontos tudni, hogy ez nem egy aratóbál, amit az aratás után szokás tartani, hanem egy aratóünnep, mely a Péter-Pál napjához kapcsolódó hagyományőrző ünnepség – mesélte Szverle István klubvezető. – Ez a hálaadás napja volt, hálát adtak az emberek a termésért. Elkezdték ugyan az aratást, de ez egy dologtiltó nap is volt, ami azt jelenti, hogy valójában nem dolgoztak, csak jelképesen fogtak bele az aratásba.

Nem csökkent a taglétszám

Szverle István és a MECE tagok másért adtak hálát június 26-án, mégpedig azért, hogy ilyen szép számban újra együtt lehettek egy rendezvényen. Hálát adtak azért, hogy mind átvészelték azt az időszakot, mely most már remélik, valóban és végérvényesen mögöttük áll. Sok civil szervezetet és klubot megtépázott a koronavírus és a pandémia, de a MECE tagok még mindig kilencvenen vannak. Az aratóünnepségen részt vevő nyugdíjasok száma ugyan kevesebb volt – vannak még jó páran, akik tartanak a vírustól –, de a taglétszám nem csökkent.

Ha a nyugdíjas MECE tagok együtt vannak, elszáll minden gondjuk. Fiatalon és fitten tartja őket klubvezetőjük is, aki a hagyományos kellékek mellett az aktuális trendet is beviszi a rendezvényekre.

– Az egyik barátomtól hallottam, mennyire kedveltek és népszerűek ma a szelfipontok, épp ezért mi is összehoztunk egyet. Néhány szalmabála kellett hozzá csupán, és máris elkészült a fotózás tökéletes helyszíne. Egyszerű, mégis különleges. Szeretjük az újításokat, a korral nekünk is haladni kell – jegyezte meg.

A nagyszénásiak is velük együtt mulattak

Három hölgyet itt, a szalmabálákon ülve szólítottunk meg. Varga Lajosné azt mondja, olyan régóta MECE tag már, hogy meg sem tudja számolni az éveket. Szeret ide járni, hiszen itt aranyos, kedves és barátságos emberek veszik körül, akikkel jó együtt lenni. Mile Edit is nagyon várta már ezt az ünnepséget. Ő és kedvese imádnak táncolni, viszont erre már régóta nem nyílt lehetőségük. Ezen az estén viszont végre pótolhatták azt, ami az elmúlt egy évből kimaradt. A rendezvényen a Nagyszénási Barátság Klub delegációja is remekül szórakozott. Bús Jánosné Magdika klubvezető azt mondja, nagyon szeretnek közös programokat szervezni a MECÉ-vel, hiszen egy remek csapatról van szó.

Valóban az, egy remek csapat tele vidámsággal és életigenléssel. Nem ülnek rest egy percig sem. Szervezik a nyári kirándulásukat a Balatonra, a közös utat a Szegedi Szabadtéri Játékokra. Augusztus 11-én palacsintanapot tartanak, majd a hónap 18-án egy vacsorával egybekötött Szent István napi ünnepséget. A MECE tagok együtt hirdetik: Élni jó!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.