- hirdetés -

Eddig soha nem látott fényképgyűjtemény segítségével mutatja be a Skanzen illetve a Magyar Nemzeti Levéltár a rendszerváltást megelőző évek óta milyen változáson mentek keresztül a települések. Június 19-én az 1984 és ’86 között Orosházáról készült fotókat láthattak az érdeklődők.

A nyolcvanas években a Hazafias Népfront kezdeményezésére, a „felszabadulás” negyvenéves évfordulójára készülve profi fotósok és aktivisták fényképezték végig Magyarország utcáit, amelynek célja a hazai falvak fejlődésének, átalakulásának bemutatása volt.

Dr. Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóhelyettese elmondta, hogy 1984 és 1986 között az országos kezdeményezés keretében több mint százezer fénykép készült, amely bekerült a Magyar Nemzeti Levéltárba vagy a megyei intézményekbe. Ezt a hatalmas képanyagot használják fel a kutatás során, hogy bemutassák az elmúlt harminc évben milyen változások történtek a településeken.

Dr. Sári Zsolt (Fotó: Horváth Bence)

– Orosházáról több mint ezer felvétel van a gyűjteményben, talán az egyik leggazdagabban dokumentált településről van szó. Leginkább azokat a képeket választottuk ki kollégáimmal, amelyek „nagyon orosháziak”. Vannak felvételek Gyopárosfürdőről, az üveggyárról, a városközpontról. Egyrészt ezek a fényképek a felszabadulás utáni modernizáció lenyomatai, másrészt mivel helyi fotósok készítették ezeket a fotókat, ez egyfajta önimázs kérdése is. Kíváncsi vagyok, hogy ennyi idő távlatából mit mondanak, hogy valóban ezek voltak-e a fontos pillanatfelvételei az adott korszaknak – sorolta az igazgatóhelyettes.

A helyi képeket több orosházi fotós készítette társadalmi munkában, közülük Fehér Béla jelen is volt a hétvégi vetítésen. Elmondta, nagyon meglepődött, amikor megkeresték őt, hogy rég elveszettnek hitt fényképei előkerültek.

– Az én feladatom a városközpontban található jellegzetes épületeinek rögzítése volt, de mivel akkor üveggyári fotós voltam, ott is készítettem felvételeket – árulta el Fehér Béla.

Fotó: Horváth Bence

Elmesélte azt is, hogy minden képre jól emlékszik és bántotta, hogy a negatívokat nem tarthatta meg.

– Úgy gondolom, hogy ez hatalmas érték és kicsusszant a kezeim közül, csak emlékeimben élnek. Most azonban lehetőségem volt megtekinteni a képeket. Nyugodt vagyok, hogy ismét közöm van hozzájuk – tette hozzá a rutinos fotós.

Fotó: Horváth Bence

A kutatás eredményeinek összegzéseként a Szabadtéri Múzeum konferenciát és kiállítást, a Magyar Nemzeti Levéltár a megyei levéltárak anyagának bemutatására további kiállításokat szervez. A digitalizált fotókat és interjúkat adatbázis segítségével teszik hozzáférhetővé a kutatásban részt vevő intézmények, de egy katalógus és egy kiadványkötet kiadását is tervezik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.