- hirdetés -

Ez egy valódi kutyamennyország: zöld vidék, nyugalom, szabadság, sok kedves, simogató kéz, kényelmes, puha fekhely, finom vacsora. Busa Karin egy éve hozta létre a Rinka Mancsot. Az átmeneti kutyaotthon vasárnap ünnepelte első szülinapját.

A cuki és ápolt kutyusok boldogan fogadtak minden látogatót. Nincs kinn a „Vigyázz, a kutya harap” tábla, nem kell félni, tartani egyiktől sem. Valahogy mind érzi, hogy jó kezekben, biztonságban van, így barátságosan közelítenek bárkihez, aki ide betér, legyen az felnőtt vagy gyerek. Pedig ezen a vasárnap délelőttön is sok idegen érkezett közéjük. A Rinka Mancs születésnapján jó páran kilátogattak az Arany János utca végén található telephelyre.

Karin azt mondja, a kutyusok olyanok számára, mint a gyermekei (Fotó: Horváth Bence)

– A Viharsarki Állatőrség Alapítvány tagjaként évekkel ezelőtt azt a problémát tapasztaltam, hogy nem tudtuk elhelyezni a rossz körülmények közül érkező vagy épp kidobott kutyusokat. Ezért a férjemmel közösen úgy döntöttünk, veszünk egy tanyát, és kialakítjuk azt egy átmeneti kutyaotthonná. Azóta eltelt egy év, ez idő alatt 108 kutya fordult meg nálunk, és azóta mind gazdihoz is került – mesélte Busa Karin, akinek ennél a mondatnál el is csuklott a hangja a meghatódottságtól.

Ha erről az örömről mesél, azt mondja, mindig libabőrös lesz. Látszódik a kuytusokon is, mennyire szeretik őt. Beszélgetésünk közben is az ölében ült az egyikük, és folyamatosan puszilgatta Karint.

Busa Karin csak estére csukja be a kutyusokat az istállóba, egyébként a négylábúak egész nap szabadon szaladgálnak fel és alá. Ebben az átmeneti otthonban nem találunk ketrecet. Azt mondja, számára olyanok ezek az ebek, mint a gyermekei. Így gyakran az elválás sem könnyű, de Karin tudja, jó kezekbe kerülnek a kis kedvencei. Az örökbefogadók gyakran küldenek neki fotókat, így láthatja, hogyan érzik magukat a kutyusok új gazdáiknál.

Volt olyan kis vendége, aki a Rinka Mancsra kerülve ki sem látott a bozonjából, annyira el volt hanyagolva szegény. Ma viszont már ez a kutyus egy luxusvillában él, ahol nagyon jól érzi magát, hiszen végre szerető gazdira lelt.

Kutyabarátok egy helyen

Sokan járnak ki hétvégente a telephelyre. Az ide látogatók szép környezetben, jó társaságban simogatják a kutyusokat, a gyerekek pedig velük együtt játszhatnak is. Így volt ez a június 20-ai, vasárnapi szülinapi bulin is, ahol sok kutyabaráttal beszélgethettünk.

Bánki-Horváth Zoltán is több kutyust befogadott már (Fotók: Horváth Bence)

– Én voltaképp véletlenül ismertem meg a Rinka Mancsot – mesélte Bánki-Horváth Zoltán. – Egy húsboltban figyeltem fel a gyűjtődobozukra, melybe minden alkalommal dobtam egy kis pénzt. Aztán egyszer megkérdezték tőlem, szeretem-e a kutyusokat, én pedig azt feleltem, jobban, mint bármit a világon. Megismertem ezt a csapatot, köztük Busa Karint, és nagyon szimpatikus lett számomra az egész közösség. Aztán ellátogattam a Rinka Mancsra is, és rettenetesen megtetszett a környezet, és az, ahogyan itt a kutyákkal bánnak – mesélte

– Nekem is több befogadott kutyusom van, és azt vallom, ezek az állatok hálásabbak, mint bármelyik ember. Ha jól bánnak velük, visszaadják azt a rengeteg szeretetet, amit kapnak – emelte ki Bánki-Horváth Zoltán.

Egy bűvész is szórakoztatta a kutyabarátokat (Fotó: Horváth Bence)

A kutyaparadicsom születésnapját a finom falatok és jóízű beszélgetések mellett egy bűvész produkciója tette teljessé. Így a kutyákon kívül az ide érkező gyerekek is remekül szórakozhattak ezen a vasárnap délutánon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.