- hirdetés -

Az Orosházi FKSE felnőtt csapatáról sokat írtunk, azonban méltatlanul kevés szó esett az utánpótlásról, holott az egyesület az egyik nagy utánpótlás bázisa a magyar kézilabdának.

Az egyesület elnökével, Vajer Tamással beszélgettünk az utánpótlás csapatok teljesítményéről, helyzetéről.

– Az utánpótlás sínylette meg leginkább a mögöttünk hagyott bajnoki évet, hisz minden korosztályban leállították a bajnokságot a pandémia miatt. Valahol érthető a döntés, hisz féltjük a gyerekeinket. Voltak egyesületek, akik teljesen leállították a működésüket, nem tartottak edzést sem. Mi úgy döntöttünk, hogy nem ez a jó út. Folyamatosan tartottuk az edzéseket és amelyik szülő engedte a gyerekét az részt vett. A gyerek fejlődése egy folyamat. Ezt ha megszakítjuk, sokkal több munkával lehet csak helyrehozni. Néha gondot okozott az edzések helyszínének biztosítása, de hellyel-közzel sikerült megoldani ezt is – mondja az elnök.

Az OFKSE serdülő és ifi csapata az ősszel kezdődő bajnokságot a – felnőtt csapat NB I-es búcsújától függetlenül – a legmagasabb osztályban kezdheti. A korosztályok elmúlt szezonját Vajer Tamás a következőkben foglalta össze:

– Egyesületünk több száz fiatal nevelésével foglalkozik, a legkisebbektől egészen az ifjúsági korosztályig, nagy többségüket a Magyar Kézilabda Szövetség által szervezett versenyrendszerben is szerepeltetve. Kiváló a kapcsolatunk a város oktatási intézményeivel, de csoportokat működtetünk több környékbeli településen – például Gádoroson és Tótkomlóson – is.

Legfiatalabb versenyző korosztályunk az U8-as korcsoport, akik az U9-es és U10-es gyerekekhez hasonlóan a kisiskolás bajnokságban szerepelnek.Edzőik elmondása szerint valamennyi szivacskézilabdás korosztály nagy lelkesedéssel, szorgalmasan látogatta a foglalkozásokat, mindannyian sokat fejlődtek az elmúlt egy esztendőben.

Az U11-es korcsoport már a gyermekbajnokság keretein belül lépett pályára, sajnos a járványhelyzet miatt ők sem sok alkalommal versenyezhettek, ősszel véget ért számukra a bajnokság, de a kevés játéklehetőség ellenére is jól megállták a helyüket a többi csapat között.

Az U12-es fiúk számára is korán véget ért a versenyszezon, ám a kieső mérkőzések pótlására május végén rendezett Országos gyermek Kupát veretlenül zárták az orosházi gyerekek.

U13-as együttesünk is jól szerepelt a gyermekbajnokságban, mérkőzéseik többségét magabiztosan megnyerték, ám az ő küzdelmeik is megszakadtak az őszi szezon végeztével.

OFKSE – Pick Szeged. Az U 16-os orosházi csapat a felsőházban is veretlen maradt (Fotó: OFKSE)

A területi bajnokságban pályára lépő U14-esek ősszel egy kivételével szintén valamennyi mérkőzésüket megnyerték, de a tavaszi folytatás az ő esetükben is kurtára sikerült, mivel két forduló után felfüggesztették a bajnokságot.

U15-ös csapatunk a sok őszi betegség ellenére veretlenül zárta a területi bajnokságot, az összevont bajnokság azonban egy forduló után félbeszakadt, így a fiúk az I. osztályú ellenfelek ellen már nem tudták megcsillogtatni tudásukat.

Az U16-os együttes is eredményesen zárta az alapszakaszt, majd lendületben maradva a felsőházban is veretlenek maradtak és akár komoly országos eredményt is elérhettek volna, ám a bajnokság felfüggesztése sajnos itt is megszakította a jó sorozatot.

Serdülő és ifjúsági gárdánk a legmagasabb osztályban szerepelt, sajnos az ő szereplésükre is rányomta bélyegét a pandémia, szinte soha nem tudtak teljes csapattal kiállni a betegségek és sérülések miatt, így hullámzó teljesítményt nyújtottak. A serdülők és az ifik is a bajnokság 12. helyén álltak a bajnokság felfüggesztésekor. Örömünkre szolgál, hogy az ifjúsági együttesből három fiatal is bemutatkozhatott az NB I-es bajnokságban és valamennyien igazolták is a beléjük vetett bizalmat, rájuk a következő szezonban is számítunk a felnőttek között.

A beszélgetés végén azért szó esett a felnőttekről is. A keret kis híján teljes. Kovács Attila személyében meg van az új edző is, már csak egy rutinos kapus és egy középső védő szerződtetésével kapcsolatban folynak tárgyalások.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.