- hirdetés -

A Kodolányi János Egyetem által szervezett konferencián a KJE vezetői mellett a Békés Megyei Kormányhivatal, a Gyulai és a Békéscsabai Szakképzési Centrum, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ is képviseltette magát.

Június 11-én a Kodolányi János Egyetem orosházi oktatási központjában tartották meg a konferenciát, mely a Pályaorientáció és felkészülés az intelligens szakosodás szakmáira című projekt keretében valósult meg.

Békés megye szakképzése újra az élvonalban

A rendezvényen felszólalt Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója is, aki az egybegyűlteket többek között a szakképzésben történt jelentősebb változásokról is tájékoztatta, kiemelve, hogy ez a változás hogyan érintette a szakképzési centrumokat és hogy milyen feladatokat kell ellátniuk.

– Fontos, hogy tudjuk, az iparban rohamos technikai fejlődés történt, ezt követnie kellett a szakképzésnek is, a régi szakképzési rendszer nem tudott volna válaszolni a gazdaságban felmerülő új kérdésekre. Ezért jött létre a Szakképzés 4.0 stratégia, ennek keretén belül új szakképzési törvény és annak végrehajtási rendelete. Az új tanév új szakképzési struktúrával indult, a lemorzsolódás csökkentésének és az általános iskolákból komoly kompetenciahiánnyal érkező diákok felzárkóztatásának céljával – nyilatkozta.

Kovács Zsuzsanna, a GYSZC főigazgatója az egybegyűlteket a szakképzésben történt jelentősebb változásokról is tájékoztatta (Fotó: Horváth Bence)

Fontos céljuk még emellett a minőségi szakképzés és a szakember utánpótlás, hiszen ezen a téren Magyarország nagy munkaerőhiánnyal küzd. Mint mondta, ma már nem nagyon beszélhetünk hiányszakmáról, hiszen minden szakma hiányszakmának számít. Ezt tapasztalhatjuk a mindennapok során is, egy szakember, például asztalos, kőműves vagy villanyszerelő keresése esetén. Ezért is fontos, hogy minél több gyermek jöjjön a szakképzésbe.

A Gyulai Szakképzési Centrum egyik intézménye a Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.
– Nyugodtan elmondhatom, hogy az egyik legjobb iskolánk, melyhez erős kötődésem is van, hiszen 29 évig itt dolgoztam. 2012 óta dolgozom Gyulán, a centrumot 2015 óta vezetem. A Kossuth iskola nagyon jó lehetőségekkel rendelkezik, sok szakmát kínál, külön kiemelném a gépészetet, a vendéglátást, a rendészetet, de van egészségügyi képzés és az építőipari ágazatban is tanulnak diákok. Annak ellenére, hogy a tanulólétszám csökkent, a jövő év beiskolázási rátája igencsak kedvezően alakult, 40 százalékkal lett magasabb.

Bíznak benne, hogy új szakok indításában is testet ölt majd az újítás (Fotó: Horváth Bence)

A nappali képzés mellett foglalkozunk felnőttek képzésével, illetve érettségire épülő képzésekkel is, hogy azoknak is lehetőségük legyen szakmát tanulni, akik érettségiztek, de nem vették fel őket a felsőoktatásba. Elvégre sokszor halljuk, hogy érdemes több lábon állni – tette hozzá Kovács Zsuzsanna.

A továbbtanulók helyben is tudjanak maradni

A rendezvényen részt vett Orosháza önkormányzata nevében Dávid Zoltán polgármester és Bojtor István alpolgármester, az Orosházi Oktatási Kerekasztal elnöke is.
– Szeretnénk elérni, hogy Orosháza egy komoly iskolaváros legyen és büszkék vagyunk arra, hogy ebben az iskolavárosban helyet kapott egy egyetem is. A Kodolányi János Egyetemmel közös célunk, hogy akik pályaválasztók vagy keresik a lehetőséget a továbbtanulásra, akár helyben is tudjanak maradni. Ehhez az egyetem komoly lehetőségeket nyújt és igyekszik is ezeket széles körben elterjeszteni, melynek egyik alapja, hogy minél több emberrel megismertessük ezeket a lehetőségeket – nyilatkozta az alpolgármester.

A Kodolányi János Egyetem komoly partnere a Békés Megyei Kormányhivatalnak (Fotó: Horváth Bence)

Kiemelte, hogy a június 11-i konferencia is ezt szolgálja, hogy minél nagyobb létszámmal és minél komolyabb méretben tudják azt az oktatást és tevékenységet fenntartani, amit eddig is elkezdtek és folytattak. Emellett bíznak benne, hogy a korábbi lehetőségeken kívül remélhetőleg új szakok indításában is testet ölt majd ez az újítás.

A fiatalok számára is vonzó és prosperáló legyen

Nagyon fontos számunkra, hogy itt lehetünk ezen az eseményen, hiszen itt a jövőt építjük és minden, ami a jövőt építi, abban partnerek kell, hogy legyünk – ezt már Rákóczi Attila a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója nyilatkozta az Oroscafe-nak, aki szintén felszólalt a szakmanépszerűsítő konferencián.

Elmondta, nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, akár a gazdaságot, akár az egészségügyi megterhelő rendszert nézzük, emellett pedig hiányoztak azok az interakciók a mindennapokban, melyek lehetőséget biztosítottak arra, hogy egymással beszéljenek, egymással konzultáljanak.
– Nyilvánvalóan fontos az informatika, számítástechnika, mégis az emberi kapcsolatok, interakciók a legfontosabbak és a mai esemény is ezért volt kiemelt.

A Békés Megyei Kormányhivatal és az egyetem egy közös kutatást is végrehajtott (Fotó: Horváth Bence)

Az együtt gondolkodás, a jövő építése, a fiatalok pályaorientációjának a segítése egy küldetés minden szervezetnek, aki a mai napon itt van vagy nincs itt, de oktatással, közoktatással, szakképzéssel vagy felsőoktatással foglalkozik a megyében. A Békés Megyei Kormányhivatalban dr. Takács Árpád kormánymegbízott úr az elmúlt időszakban is számos együttműködési megállapodást kötött a megyében lévő felsőoktatási intézményekkel, kamarákkal, köztestületekkel, hogy hosszú távon is olyan élhető megyét tudjunk kialakítani, ami a fiatalok számára is vonzó és prosperáló – hangsúlyozta.

A Kodolányi János Egyetem komoly partnere a Békés Megyei Kormányhivatalnak, hiszen a legutóbbi időszakban is a pandémia ellenére a munka folyt tovább, a két intézmény egy közös kutatást is végrehajtott, valamint pályázatot is benyújtottak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.