- hirdetés -

Mint arról korában beszámoltunk, az április eleji fagyok komoly kárt okoztak az akácosokban is. Akkoriban a méhészek elkeseredve jósolták, hogy idén sem lesz akácméz. Úgy tűnik mégsem lesz teljesen igazuk.

Rajki József, az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület elnöke volt a borúlátók egyike. Mára – ha alapjaiban nem is – de kissé kedvezőbbnek tűnik a helyzet.

-Úgy látszik, a természet él és élni akar. Mostanra mindent elkövetett a megújulás érdekében és a teljesnek látszó pusztulásból mégiscsak lettek akácvirágok. Egy jó évhez viszonyítva, mintegy 30-40%-os virágzás tapasztalható, de vannak olyan, fagyoktól viszonylag védett területek is, ahol ez a 80 %-ot is eléri. Ezekről a másodlagos virágokról történik a hordás, amiről azt tudom elmondani, hogy méhcsaládonként, napi 2-3 kilogrammot tesz ki. Összehasonlításképpen ez az adat egy fagymentes évben, megfelelő hőmérséklet esetén 6-8 kilóra tehető.

A jelenlegi tábor a Hajdúságban. Itt gyűlik az akácméz (Fotó: Rajki József)

Annyiban módosítom a tavaszi jóslatot, hogy mégis csak lesz akácméz, de körülbelül egyharmada a többéves átlagnak. Ez persze az akácméz árában is látszani fog, sőt már látszik is. A méhészek egyik része elindult vándorolni az akác után, de többen nem is vágtak neki. Én két teherautóra pakoltam a családokat és jelenleg Hajdúböszörmény és Hajdúhadház között egy nagy állami erdőben vagyunk. Lassan véget ér a virágzás, így hét végén hazamegyünk – foglalja össze a helyzetet Rajki József.

A repce virágzása idején sem voltak ideálisak a körülmények, így a helyi méhészek minden bizodalma az eddig nagyon szépen fejlődő napraforgóban van, amely talán segít kicsit helyre billenteni a mérleget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.