- hirdetés -

Nálunk egy ilyen ünnepi alkalom két részből áll. Először tanulunk, utána viszont szórakozunk” – mesélte Sitkei Anikó igazgatóhelyettes, miközben próbálta túlkiabálni az örömükben sikoltozó gyerekek és a zúgó motorok hangját. A nemzeti összetartozás napját ünnepelték ma a református iskolában.

2010 óta minden évben megtartják a nemzeti összetartozás napját a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. Ezen a napon bővítik a gyerekek magyarságismeretét, erősítik magyarságtudatukat.

– Azt hirdetjük, azt tanítjuk a diákoknak, hogy minden magyar egy tőről fakad, és hogy éljünk akárhol is a világban, nekünk, magyaroknak össze kell tartanunk – mondta Sitkei Anikó igazgatóhelyettes, programszervező. – A reggel Szalkay Róbert református lelkészünk szavaival indult, ő mesélt a gyerekeknek Trianonról, Magyarország szétszakadásáról. A tanítványaink játékosan ismerkedtek meg a múltunkkal, történelmünkkel, az alsó tagozatosok megnéztek egy gyerekeknek szóló mesét Trianonról, meghallgattak egy székely népmesét és barátságkarkötőt is készítettek. A 5-6. osztályosok megtekintették Vujity Tvrtko A kettévágott falu című filmjét, valamint megismertek több hungarikumot is.

Sitkei Anikó igazgatóhelyettes (Fotó: Horváth Bence)

Vetélkedtek, majd nyeregbe szálltak a gyerekek

Az igazgatóhelyettestől megtudtuk, a 7-8. osztályosok egyrészt visszautaztak a múltba a Határtalanul társasjátéknak köszönhetően, másrészt egy történelmi vetélkedőn vettek részt. Sajnálatos módon a 13-14 éves diákok idén a vírushelyzet miatt nem juthattak ki Erdélybe a Határtalanul program keretében, ezt a hiányt az iskola így igyekezett pótolni.

Sok gyermek számára valószínűleg az volt a legizgalmasabb pillanat, amikor Szalkay Róbert motorostársaival megérkezett az iskola udvarára. Mi volt a céljuk? Egyszerűen az, hogy megörvendeztessék a diákságot egy motorkiállítással. A motorokon utazni ez alkalommal nem tudtak a kis tanítványok, de azért a nyeregbe így is felülhettek.

A református lelkész elmondta, a motorosok köztudottan nemzeti érzelműek, és sokszor tesznek túrát Nagy-Magyarország területén, hogy felkeressék az ikonikus magyar történelmi emlékhelyeket.

A nap zárópontja a Magyar vagyok című dal közös éneklése volt, több száz gyermek szájából hangzottak egyszerre a napok óta gyakorolt dallam: „Együtt dobban a szív, s benne dobban a szó/ Magyarnak lenni, igenis jó!” A felcsendülő soroknak hihetetlen ereje volt. Ez a nem mindennapi élmény az én szemembe könnyeket csalt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.