- hirdetés -

Az ötmillió beoltott elérése után a kormány feloldotta a járványügyi korlátozások nagy részét, köztük a vallási közösségek szertartásaira vonatkozók többségét is. Az egyházi házasságkötés és a temetés esetén a védelmi intézkedéseket az egyházak határozhatják meg.

– Templomunkban keresztelésre, esküvőre a közelmúltban nem igazán került sor, főként azért, mert ezek csak szűk körben valósulhattak volna meg – mesélte Ördög Endre evangélikus igazgató lelkész. – Most viszont már a korlátozások enyhítésének köszönhetően ezek az egyházi liturgiák is megtarthatók. A temetéseket érintően is változásról számolhatunk be. Eddig a temetőben a ravatalozó körül létszámkorlátozás volt érvényben, mára azonban ez is megszűnt.

Ördög Endre evangélikus igazgatólelkész (Fotó Horváth Bence)

Ördög Endre kiemelte, a templomban a védekezési előírásokat ugyanúgy be kell tartani, mint eddig. Istentisztelet előtt a bejáratnál egy önkéntes fogadja az érkezőket, a kezüket fertőtleníti, ha nincs náluk maszk, akkor biztosít a számukra. A templomban minden második padsor le van zárva, a fennmaradókban párnák jelzik a megfelelő ülőtávolságot, melyet tartaniuk kell a hívőknek. A kivonulásnál minden alkalommal kérik a megjelenteket a fegyelmezettségre, a tömörülés elkerülésére.

Az igazgatólelkész kiemelte, a templom össz-befogadóképessége a lenti padokkal és a karzatokkal együtt, szoros ülésrend esetén 2500 fő. A jelenlegi helyzetben körülbelül 800 főt tudnak leültetni.

Egyre többen látogatják a templomot, vagyis élnek a személyes találkozás lehetőségével, de azért a létszám még most sem a régi. Akik viszont visszatértek, pünkösd óta egyéb enyhítésnek is örvendhetnek.

Újra van reggeli áhítat és bibliaóra is

– Visszatérhetett az orgona és az éneklés a templomokba, ezek ugyanis jó pár hónapig nem voltak engedélyezettek, csak csendes áhítatok megtartására volt lehetőségünk – mesélte Ördög Endre. – Az ötmillió beoltott elérése azt is jelentette, hogy újraindíthattuk a hétközi alkalmainkat. Kedden és pénteken újra tarthatunk reggel áhítatot, csütörtökön 5 órakor pedig istentisztelet. Feléledtek a gyülekezeti közösségek, újra van bibliaóra és énekkar is.

Azok számára, akik még óvatosabbak, továbbra is elérhetők az istentiszteletek és az egyéb jelentős, ünnepi alkalmak online, élőben, vágatlanul a gyülekezet Facebook oldalán és YouTube csatornáján.

Iványi László elmondta, a fertőtlenítés már a megérkezéskor kötelező (Fotó: Horváth Bence)

Iványi László katolikus esperesplébánost is megkerestük kérdésünkkel, miszerint milyen hatással vannak a katolikus szertartásokra az ötmillió beoltott elérése után elrendelt engedmények.

Most már a ravatalozóba is be lehet menni

– A legfőbb engedmény, hogy most már a temetések során a ravatalozón belül is lehet tartózkodni orrot és szájat eltakaró maszk használata mellett – mondta az esperesplébános. – Fontos, hogy a szabad ég alatt ezután nem lesz korlátozva a temetésen jelenlévők száma. Ezen felül lényeges változás, hogy a templomban újra használható lesz a gyóntatószék. Eddig is megoldott volt a gyóntatás, csak épp nem itt, hanem a hittanteremben, ahol 3-4 méterre ültünk egymástól. Ezzel a lehetőséggel a jövőben is szeretnénk élni, nem sietünk vissza a gyóntatószékhez, hiszen ebben a teremben is jól tartható a távolság.

A gyóntatószék is újra használható (Fotó: Horváth Bence)

Iványi László elmondta, ezen a hétvégén már két esküvőt is tartanak. Az előírások betartása mellett akár 200 fő is kényelmesen elfér a katolikus templomban.

Szalkay Róbert református lelkésztől megtudtuk, a református templomot május 2-án nyitották meg. A templomban a maszk használata továbbra is kötelező, akárcsak belépéskor a kézfertőtlenítés. A többi templomhoz hasonlóan itt is tartania kell a padban a másfél méteres távolságot mindenkinek, kivéve az egy háztartásban élőknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.