- hirdetés -

Évente mintegy kétezer magyar ember életét menti meg az idejében megkezdett újraélesztés.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével több mint 1500 pedagógus újraélesztés-oktatói képzését kezdte meg az elmúlt év végétől az Országos Mentőszolgálat. A pedagógusok négy óra e-learning képzést követően négy óra gyakorlati felkészítésben részesülnek a mentőszolgálat oktatóitól. A tanfolyam elvégzésével „alapszintű újraélesztés-oktató” minősítést kapnak, így mostantól az összes 7. osztályos diák újraélesztés-oktatását el tudják majd végezni.

Orosházán a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában kezdődött el februárban a 7. osztályosok oktatása.

– Decemberben kért fel az iskola vezetése, hogy vegyek részt egy nyolcórás tanfolyamon, amelynek egyik része e-learning oktatási formában zajlott, a gyakorlati része Békéscsabán. A vírushelyzet végett háromfős csoportokban sajátítottuk el az újraélesztés lépéseit. Ezután februárban, saját iskolámban a 7. osztályosok részére kiscsoportokban adtam át a tapasztalataimat. A gyerekek szemében láttam az érdeklődést, nagyon élvezték az elméleti képzés mellett a gyakorló bábuval és az oktató defibrillátorral végzett életmentői feladatokat. Sajnálatos módon a vírus harmadik hulláma megszakította a képzést, így a Czina és a rákóczitelepi tagintézményben, valamint a Táncsics gimnáziumban a napokban ért véget az oktatás és ismerhették meg a diákok a tananyagot, összesen 108-an – nyilatkozta Betkó Tamás oktatást végző pedagógus.

A diákok a gyakorlatban is elsajátíthatták az alapismereteket (Fotó: BT)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával idén több mint 75 ezer hetedik osztályos diák ismerkedik meg az újraélesztési oktatással, illetve az Országos Mentőszolgálat által kifejlesztett, mindenki számára ingyenesen elérhető ÉletMentő telefonos applikációval.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.