- hirdetés -

Csak 16 éves kora körül kezdett el foglalkozni a karatéval és az elején nem is volt nagy önbizalma, mégis rövid idő alatt sikeres pályát futott be sportágában Zsiga Bence. Az orosházi fiatalember érdeklődési köre az évek során tovább bővült, aerobikkal, személyi edzésekkel is foglalkozik, hamarosan pedig egy TV-s vetélkedő során is láthatjuk.

– Egy sportos családba születtem bele, ahol a kyokushin karate édesapám részéről volt jelen a család életében, amivel először a bátyámat, majd engem ért el. Engem először, ha jól emlékszem 4-5 éves koromban, szóval elkezdtem, de ekkor még viszonylag hamar, egy év után abba is maradt. Igazság szerint olyan 16 éves korom körül kezdtem újra, még akkor sem azért, mert hú de akartam volna, csak szerintem mindenki szeretne közelebb kerülni az apjához és a bátyjához, ha nekik szinte ez az életük és te nem tudsz hozzá szólni – tért ki a kezdetekre.

Innen alakultak ki egy idő után a saját céljai a sportban és a karatéban. Az első benyomásai alapján egy nehéz, fegyelmezett és embert próbáló sportba vágott bele, akkor még úgy érezte, nem fog sokáig tartani. A folytatás azonban mást hozott, hiszen rengeteg versenyre eljutott, mind itthon, mind külföldön, ahol szép eredményeket szállított mind a junior korosztályban, mind később a felnőttek között versenyezve.

A kezdeti bizonytalanságot szép sikerek követték hazai és nemzetközi szinten egyaránt (Fotó: Zsiga Bence személyes gyűjteménye)

A legbüszkébben egy Európa-bajnokságra tekint vissza, a Barcelonában rendezett kontinenstornán a 4. helyet szerezte meg a népes, 28 fős mezőnyben, a mai napig úgy érzi, hogy ott volt élete legjobb formájában és saját magát is felül tudta múlni a tatamin.

– A kyokushin karate 2 versenytípusból áll össze: kumite (küzdelem) és kata (formagyakorlat), ezekben lehet versenyezni gyerekként és felnőttként egyaránt. Ez azért fontos, mert én a versenyzői karrieremet már juniorként indítottam (ez a 16-18 éves korosztály) mindkét versenyszámban. Felnőttként viszont már csak a katában folytattam, mert a szemem miatt eltiltottak a verseny küzdelemtől.

Az első tapasztalataim, hogy rettentően féltem az első küzdelemnél és nem is sikerült jól, mert leléptettek. Utána se voltak túlzottan fényesek, mert valahogy nem akart összeállni a dolog és nem jöttek az eredmények. Természetesen még nem telt el sok idő, de nem éreztem magamat tehetségesnek, ami egy ideig rá is nyomta a bélyeget. Aztán végül az idő előrehaladtával sikerült ezen változtatni és végre meglett az eredménye a kemény munkának. Úgy gondolom azért lettek olyan eredmények, melyekre büszke lehetek – mesélte.

Bence fontosabb eredményei a következők:
Junior:

Világ Kupa: 2. helyezett (Kata)
Európa-bajnok (Kata)
Európa-bajnoki 2. helyezett (Kata)
Európa-bajnoki 2. helyezett (Kumite)
3x nemzetközi bajnok (Kata)

Felnőtt:
Világbajnok (Kata)
2x Európa-bajnok (Kata)
Magyar bajnoki 3. helyezett (Kata)
Nemzetközi bajnok (Kata)

Mint mondta, a kyokushin karatéban rengeteg lehetőség rejlik, de csak akkor tudná arra biztatni a gyerekeket, hogy vágjanak bele, ha tényleg szeretik a küzdősportokat. A versenyzéssel párhuzamosan édesapja révén került be az életébe az edzősködés, amit hamar megszeretett és gyorsan továbbképezte, illetve képzi is magát a mai napig. Először a OKKSZK SE mezőkovácsházi csoportjával foglalkozott, ami 2 és fél évig tartott.

– Ez idő alatt kineveltem gyerek világbajnokot, Európa-bajnoki második és harmadik helyezettet, valamint diákolimpiai második helyezettet, mindannyiukat a katás szabályrendszerben. Aztán jött a személyi edző része az életemnek, ami jelenleg is az egyik fő alapkövét jelenti a mindennapjaimnak. Emiatt is jött az elhatározás, hogy megnyissam Orosháza első személyi edző stúdióját, ami sikerült is május 3-án – avatott be a részletekbe.

A karate mellett az aerobik és a személyi edzések felé fordult, hamarosan a Ninja Warriorban is láthatjuk (Fotó: Zsiga Bence személyes gyűjteménye)

A koronavírus miatt az utolsó verseny, amin részt vett, tavaly februárban volt, karatéban azóta nem lépett tatamira. Elkezdte azonban a verseny aerobikot, amit hamar megszeretett, hamarosan ebben a sportágban is szeretne versenyeken bizonyítani.
– Sok területen fejlődtem ennek köszönhetően. Emellett még kettlebell, szabad súlyos és calisthenics (street workout) edzések is színesítik a palettámat. Ez így tudom, hogy a karatéval együtt nagyon soknak tűnik, de csak egyszer élünk és ha szeretjük ezeket, akkor miért is ne – tette hozzá.

Zsiga Bencét hamarosan egy újabb kihívás során láthatjuk, melyről viszont bővebben még nem nyilatkozhatott: ez nem más, mint a Ninja Warrior vetélkedő. De ez már egy másik történet, melyről hamarosan mi is beszámolunk…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.