- hirdetés -

Ha erre a süteményre nézek, összefut a nyál a számban. Ficsor Zoltán aranykoszorús és Békés Megyei Príma-díjas cukrászmester most lépésről-lépésre elmagyarázza a kedves olvasóknak, hogyan tudják tökéletesen elkészíteni ezt a finomságot.

Süssünk piskótát!

1) Mérjünk ki 10 tojáshoz 20 dkg kristálycukrot, 15 dkg finomra szitált BL 55 búzalisztet, 3 dkg kakaót, 5 dkg darált diót!

2) Válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől! A sárgáját keverjük el csak úgy, magában! A 20 dkg kristálycukrot vegyük ketté, és a felét tegyük hozzá a fehérjéhez! Kezdjük el felverni a fele cukrot a tojásfehérjével, majd a maradék 10 dkg-ot szépen fokozatosan adjuk hozzá!

3) A hab felét vegyük ki, és keverjük a sárgájához egy körte alakú habverővel! Ezután lassan, fokozatosan jöhet a másik fele is!

4) Keverjük bele a lisztbe a kakaót és a darált diót! Osszuk két részre az elkészült egyveleget! Egy habverővel, gyors mozdulatokkal keverjük a tojásos masszánkba az egyik felét, hogy homogén állagú, sima tésztát kapjunk! Ezt követően jöhet a lisztes egyveleg másik fele!

Ficsor Zoltán cukrászmester (Fotó: Horváth Bence)

5) Osszuk két részre a tésztánkat! Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre! A papírra szórjunk előtte réteslisztet!

6) 200 fokos előmelegített sütőbe tegyük a tésztát! Tűpróbával ellenőrizzük, elkészült-e! A vékony lapok hamar át fognak sülni. Amint kivettük a kész piskótát a sütőből, fordítsuk meg! Ezáltal az a kéreg, ami a piskóta tetején képződött sütés közben, gőzt kap, így az alja is vissza fog puhulni!

7) Tegyük a piskótánkat egy fa deszkára, és ott hagyjuk kihűlni!

Jöhet a főzött krém!

1) Készítsük ki a hozzávalókat: 3 dl tejet, 15 dkg kristálycukrot, 10 dkg lisztet, 3 tojássárgát, 25 dkg margarint, egy csomag vaníliás cukrot!

2) Tegyünk fel melegedni a tejet a cukorral! Ha már tőgymeleg, vegyünk ki belőle néhány kanállal, és keverjük hozzá csomómentesen a lisztet, majd a tojássárgáját! Ezután öntsük vissza, majd az egészet főzzük fel!

3) Ha rottyant egyet, vegyük le a tűzről! Háromféle módon érhetjük el, hogy ne húzzon bőrt a krém: megszórhatjuk a tetejét porcukorral/ lekenhetjük azt margarinnal/ tehetünk rá folpackot.

4) Keverjünk habosra habverővel 25 dkg margarint és egy egy csomag vaníliás cukrot!

5) Ha már langyosra hűlt a tejes krémünk, tegyük hozzá a margarinos masszát is!

Habverőre is szükség lesz (Fotó: Horváth Bence)

Túl vagyunk a munka kétharmadán!

1) Kenjük a piskótalapok közé a krémet! Egy picit hagyjunk ki, annyit, amennyivel egy leheletvékony réteget tudjunk adni a piskóta tetejének. Ez lesz a szigetelőnk, hogy ne szívja magába a főzött tojáshabot a tészta.

2) Jöhet is a tojáshab: szükségünk lesz hozzá 4 tojásfehérjére és 25 dkg cukorra.

3) Fogjunk egy tálat, és tegyünk bele vizet! Rakjuk fel azt a gáztűhelyre közepes lángon! Tegyünk rá erre a tálra egy másik, rozsdamentes tálat, amibe beletöltjük a cukrot és a tojásfehérjét! A vízgőz felett verjük – robotgéppel vagy rugós habverővel – kemény habbá a cukrot és a fehérjét!

4) Mehet a kész tojáshabunk a lehetel-vékony krémrétegre!

5) Végül reszeljünk a süteményünk tetejére csokoládét! Vágjuk fel kockára, és már készen is vagyunk!

Kellemes készülődést, jó étvágyat kívánunk!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.