- hirdetés -

Ma mindenképpen elérjük a négymillió beoltottat, a miniszterelnök a Kossuth rádióban beszélt a járványügyi helyzetről és a szombattól érvényes könnyítésekről.

Szombattól 11 óráig lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek és a boltok, változik a kijárási tilalom, éjfélre kell hazaérni. Védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek az éttermek, kávézók, stb belső tereibe, színházba, moziba, edzőterembe, stb. Korábban itt foglaltuk össze a változásokat.

A 16-18 éves korosztályt május 10. után kezdik oltani Pfizerrel, ezért számukra félrerakják a megfelelő mennyiséget. Ezért ezzel ma oltanak utoljára felnőtteket, később majd csak hetek múlva, mondta a miniszterelnök. (Az orosházi kórház kérését a Pfizer oltással kapcsolatban itt olvashatják.)

Arról is beszélt, hogy van elég vakcina mindenki számára, sőt, jelenleg több van, mint amennyien fel akarják venni az oltást, ez egyedülálló, ilyen nincs Nyugat-Európában, a miniszterelnök szerint ez és az is nagy siker, hogy az oltottak aránya eléri a nagykorú magyarok felét.

A tervek szerint két oldalú megállapodásokat kötnek majd más országokkal a védettségi igazolványról, és szabadon utazhatnak majd a nyáron a kínai vakcinával oltottak is, szerinte „szamárság” az, hogy ők nem utazhatnak.

A kiemelt kép illusztráció, a Pfizer-vakcina szerepel rajta, forrás: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.