- hirdetés -

Péntekre meglehet a négymillió beoltott, ezután újabb könnyítések jönnek, erről tájékoztatott a mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Szóba kerültek a lakodalmak is.

Amint elérjük ezt a számot, a tájékozató szerint döntés születhet arról, hogy a kijárási korlátozás éjfélre módosul, és este 11-ig lehet majd vásárolni. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyitnak a különböző vendéglátóhelyek benti részei is, ide a védettségi igazolvánnyal rendelkezők a gyerekeiket is magukkal vihetik. A szállodák fogadhatják a védettségi igazolvánnyal érkezőket, akik mehetnek színházba, moziba, múzeumokba, állatkertekbe, és egyéb szabadidős létesítményekbe is. Az uszodákat, edzőtermeket a védetteken kívül a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, és a versenyre készülő igazolt sportolók látogathatják A védetteknek és a kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken. A közterületeken, boltokban viszont ezután is kell, mivel ott nem csak védett személyek tartózkodnak, mondta a miniszter.

Minősített büntetőjogi következménye lesz, ha valaki védettségi igazolványt hamisít, vagy az üzemeltető nem ellenőrzi azokat. A védettségi igazolványokat mindenki meg fogja kapni, ha valaki még nem kapta meg, ellenőrizni kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, hogy az orvos rögzítette-e az oltás tényét. A postán is elveszhetnek az igazolványok, az operatív törzs erre megoldást keres, mindenkitől türelmet és elnézést kérnek. Keddig több mint 4 millió 176 ezer igazolványt gyártottak, ebből pedig több mint 3 milliót postáztak már.

Ötmillió oltás elérésekor a kormány azt tervezi, hogy feloldja a lakodalmak tilalmát, ez azt jelenti, hogy május harmadik hetétől ezeket valószínűleg meg lehet majd tartani. A nyári táborokról is ötmillió beoltott után lehet döntés.

A kiemelt kép illusztráció, forrás: Pixabay

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.