- hirdetés -

Orosháza és Békés-megye meghatározó élelmiszer ipari nagyüzeme, a Pannon Fine Food a világ minden részére szállítja kiváló minőségű termékeit. Ehhez azonban szigorú követelményeknek kell megfelelni.

A szigorú vallási előírások szerinti halal-vágásra nem sok üzem kap jogosítványt. Az orosházi nagyüzem a napokban ötödször újítja meg ezt az engedélyét. A minden részletre kiterjedő vizsgálat során egy 100 oldalas (!) csekklistán kell végigmenniük. Mint Nyeste Lajos igazgató elmondta, van néhány nem mindennapi pontja a feltételrendszernek.

Halal-vágás

– Először is a vágó személye, egy erre alaposan kiképzett, hithű muszlim kell legyen. Számára külön öltözőt kell biztosítani, ahol munkakezdés előtti imádkozásra is lehetősége van. A lényeg, hogy a szakszerű és vallási előírásoknak megfelelő vágás után a baromfi tökéletesen ki legyen véreztetve. A halal-vágásra szánt baromfit már szállításkor elkülönítik a többitől. Ez a külön kezelés, megjelölés az egész gyártási folyamat során megmarad és egészen a belőlük készült termékek külön raktárban, hűtőben történő elhelyezéséig tart. Az elkülönítettséget, a technológiai követelményeket, a tisztasági intézkedéseket is nagyítóval nézik meg az audit során és ellenőrzik minden halal-vágás alkalmával. A halal minősítést egy ausztriai székhelyű cég, az I.I.D.Z. adhatja meg és ezt a tanúsítványt az egész arab világban elfogadják – tájékoztat Nyeste Lajos.

Készül a japán megrendelésre szállított máj, de hamarosan már Katarba is vihetik

Etetik a világot

A Pannon Fine Food a közel keleten az Egyesült Arab Emirátusokba, Dubaiba szállít, most pedig Katar a következő célország. Az orosházi cég termékei egyébként ott vannak az Európai Unión kívül Kanadában, Japánban, Szingapúrban, Thaiföldön, Hongkongban is.

– Szerencsére az idei madárinfluenza elkerülte megyénket, így folyamatos a termelés a covid-járvány idején is. Jelenleg a kapacitás maximuma közelében folyik a munka. Orosházi üzemünk az ország egyik legkorszerűbb, legmagasabb minősítésekkel rendelkező baromfi-feldolgozója, ahol a legmagasabb vevői igényeknek is képesek vagyunk eleget tenni. Ezt a sikeresen elvégzett auditok sora is mutatja – tette hozzá Nyeste Lajos.

Fotó és kiemelt kép: Pannon Fine Food

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.