- hirdetés -

Az elmúlt hónapok komoly krízishelyzetet okoztak országszerte a baromfi feldolgozással foglalkozó cégek, így az Orosházi Pannon Fine Food életében is. Az ismételten kitörő madárinfluenza járvány miatt kerültek bajba az üzemek.

Mint ismeretes, áprilisban, Bács-Kiskun megye mellett Békés megyében is kitört a madárinfluenza. 13-án jelentették be az ország madárinfluenza mentességét, majd egy napra rá jött a betegség újabb kitörése. Az elmúlt hónapok válságkezeléséről Nyeste Lajos igazgatóval beszélgettünk.

„Meg tudtuk őrizni a cég stabilitását” (Fotó: OrosCafé)

– Az első számú szempont az üzem folyamatos működésének, a dolgozók munkájának megőrzése volt. Ezt úgy tudtuk elérni, hogy visszavettük a termelést egészen addig, míg csak két napot vágtunk egy héten. A madárinfluenza miatti intézkedések miatt nem igen maradt mit vágni, sőt voltak olyan telepek, ahol a törzsállományt is ki kellett irtani. Mi, a kritikus hónapokban munkaidő keretet hirdettünk. Ez azt jelenti, hogy ha valamelyik hónapban (pl. június) kevesebbet dolgozott a kollégánk, akkor is megkapta a fizetését. Az itt keletkezett „deficitet” mostantól dolgozzák le. Ha ezekben a hónapokban a 174 óra felett teljesít valaki, az e feletti órákat másfélszeres szorzóval beszámítjuk, míg az időkeretet ki nem tölti. Szakember gárdánkat nagyrészt sikerült is megtartanunk. Voltak olyan kollégák, akik elmentek, de jelezték, hogy a helyzet normalizálódása után szívesen visszajönnének. Ezúton üzenem nekik, hogy várjuk őket vissza! A vezetés úgy alakítja a további működést, hogy a munkakörülmények és a bérek is megőrizzék versenyképességüket – foglalta össze Nyeste Lajos.

Újra folymatos a termelés az orosházi nagyüzemben (Archív fotó: OrosCafé)

Az orosházi üzem bravúros túlélésének értékét növeli a tény, hogy a válság idején a hasonló profilú üzemek sorra bezártak ( a hízott baromfi feldolgozók szinte mind), dolgozóikat fizetés nélküli szabadságra küldték. Az orosházi üzem mellett csak két másik hasonló működött az országban.

– Ha minden igaz, a baromfi influenza miatti intézkedéseket, az export tilalmat a következő hetekben feloldják. A baromfi telepek újratelepítése a törvényi előírások szerint elkezdődött. Annyi előnyünk van a bezárt gyárakhoz képest, hogy néhány héttel hamarabb van vágni való élő állatunk. A Pannon Fine Food megőrizte stabilitását, a hátterünk továbbra is erős és biztos – fűzte hozzá az igazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.