- hirdetés -

A közelmúltban Orosháza nagy adózó cégeinek vezetőit látta vendégül a polgármester. A meghívottak közül ezúttal sem maradhatott ki városunk ikonikus élelmiszeripari nagyüzeme, a Pannon Fine Food sem.

A tavalyi esztendőről, a cégről, az eredményekről és a várakozásokról a nagyüzem ügyvezető igazgatójával, Nyeste Lajossal beszélgettünk.

Nyeste Lajos ügyvezető igazgató, Pannon Fine Food (fotó: Nagy Kristóf)

– Hogyan értékelné a vállalat 2023-as gazdasági évét?

– Ha jól számoltam, minden idők második legnagyobb volumenét valósítottuk meg. Darabszámot és súlyt tekintve is kimagasló évünk volt. 1769 000 jószágot vágtunk, kicsivel több, mint 10000 tonna élősúlyban. Ebből adódóan az árbevétel és az eredmény is egy tisztességes évet fog mutatni. Kicsit döccenősen indult az év eleje, amikor a madárinfluenza még árnyékot vetett a termelésre, de márciustól kezdve kezdtek kiegyenesedni a dolgok. Az igazi nagy szezonunk rendszerint szeptember végén szokott megkezdődni és Márton napig, karácsonyig tart. Tavaly ez elkezdődött már júliusban. Attól kezdve rengeteget dolgoztunk év végéig. Kollégáink jól el is fáradtak, de ezt igyekeztünk többszöri természetbeni (termékcsomag) és extra pénzbeli juttatással meghálálni.

– Milyen célokkal vágtak neki a tavalyi évnek és ezekből mit sikerült realizálni?

– Minden tekintetben túlteljesítettük az elvárásokat. Ehhez volt még egy jó piac, amely mostanra kissé elromlott. Ez azt jelenti, hogy például a kacsamell export értékesítési ára tavaly nyár óta nagyjából lefeleződött.

fotó: Nagy Kristóf

– Milyen változási tényezőkhöz kellett alkalmazkodni és milyen kihívásokkal néztek szembe az év során?

– Az energiaellátás stabilitása, az árak valamelyes csökkenése segítette az eredményességünket. Ezzel párhuzamosan a beszállítói kapcsolataink is stabilizálódtak, ami a csomagolóanyag és egyéb kiegészítők beszállítását illeti. A madárinfluenza az év elején kihívás volt, de mindig sikerült úgy szervezni a termelést, hogy a gyár szinte folyamatosan telített volt. A kihívás a munkaerő megtartása volt. Bizonyos munkakörökre nehezen találtunk embert, de szerencsére ezen is jól túllendültünk.

Hogyan változott a dolgozói létszám?

– Év elején elrendeltünk egy stopot és ott egy kicsit óvatosak voltunk, de év közben folyamatosan vettünk fel munkaerőt – főként a távozók helyére. Mostanra megkezdtük a tervszerűen átgondolt munkaerő felvételt, hisz ismét lesznek jó néhányan, akik nyugdíjba mennek. Nekik még lesz idejük a tapasztalat átadására. Nagy vonalakban azt mondhatjuk, hogy a dolgozói létszámunk stagnál, vagy ehhez egészen közel van. Van 230 állandó dolgozónk, 30-40 fő bérelt munkaerő, és mintegy 50 fő alkalmi foglalkoztatott.

– Hogyan jellemezné a dolgozói összetételt?

– Nálunk egy viszonylag szűk vezetői réteg van. A vezetők és az irodai dolgozók aránya az összlétszámhoz képest kevesebb, mint 10 százalék. Az üzemben dolgozók kb. 20-25 százaléka rendelkezik szakmunkás végzettséggel, a többiek betanított munkások. A törzsgárdánk stabil és ők a maguk területén jól képzettek, így az újonnan érkezők könnyen be tudnak tanulni, illeszkedni. A versenytársakhoz képest ez nagy előnyt jelent számunkra. A madárinfluenza szinte minden hasonló profilú feldolgozó üzemet szétzilált. Többet be kellett hónapokra zárni. Nálunk ez nem történt meg és a dolgozóink sem széledtek szét.

fotó: Nagy Kristóf

– A mostani gazdasági helyzetben mennyire tudnak előre tervezni?

– A madárinfluenza Damoklesz kardjaként mindig ott lóg a fejünk felett és ezt nem tudjuk befolyásolni. Szintén nehezítik a tervezést az állami beavatkozások. A szennyvíz díj emelkedése százmilliós tétel lesz az üzem számára. Az ATEV elszállítási tevékenysége is rátesz mintegy ötvenmilliót és vannak még kisebb tételek, melyek azért összeadódnak. Akkor még nem beszéltünk a béremelésekről (a tavalyi évben 20 százalék körül fejlesztették a béreket). Tervezni tehát tudunk, de a számok ismeretében a tavalyi esztendő „rózsaszín ködét” el kell felejtenünk. Küzdünk a plusz nulláért.

Az ügyvezető ugyanakkor bízik a vállalat jövőjében, illetve abban, hogy ahogyan eddig, ez után is úrrá tudnak lenni a nehézségeken és maradnak továbbra is a város ikonikus nagyüzeme.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.