- hirdetés -

Felébredt Csipkerózsika álmából és most is felfutó ágban van az ingatlanpiac városunkban. Szerepe van ebben az emberek optimizmusa mellett a családokat segítő kormányzati intézkedéseknek is.

Tavaly márciusban jóformán teljesen leállt, mondhatni tetszhalott állapotba került az ingatlanok piaca – mondta el portálunknak Soós László ingatlanközvetítő, a Tisza-ingatlan orosházi irodavezetője.

„A piac tetszhalott volt, de ennek vége” (Fotó: CSJ)

– Ez a tetszhalott állapot tartott egészen szeptember végéig, október elejéig. November, december folyamán meredeken emelkedett az ingatlanértékesítések száma. A tapasztalatom szerint a kertes házakat keresik jobban, amiben az otthonfelújítási támogatás mellett szerintem szerepe van a járvány miatt hozott intézkedéseknek. Szempont lett, hogy ha kijárási tilalom van is, a kertbe azért ki lehet menni – már ha van. Az árak tekintetében valamelyes csökkenésről számolhatok be és igaz ez a társasházi lakásokra is. Tavaly januárban egy szépen felújított 50 m2-es, harmadik emeleti lakás 15 millió felett cserélt gazdát, mostanra ez 12 millió alá esett.

Az ingatlanközvetítő szerint a kormányzati intézkedések jelentősen befolyásolták a piac élénkülését.

– Az építőanyagok 5%-os áfája megnövelte az új otthont építők számát. Rendkívül népszerű a Babaváró hitel,tekintve, hogy az ügyintézési folyamata is gyors és gördülékeny. A CSOK-ot és a CSOK Hitelt is egyre többen veszik igénybe. Az otthonfelújítási támogatás már nem annyira egyszerű falat, de megfelelő tervezéssel sokaknak jelentett nagy segítséget és jelentősen megnövelte sok ingatlan piaci értékét is – tette hozzá Soós László.

A pénzügyi tanácsadó szerint is tart még az ingatlanpiac felfelé ívelő tendenciája. Fekécs Leventét sokan keresik az új kormányzati támogatásokkal kapcsolatban.

„A kormányzat intézkedéseinek világosan látszik a hatása” (Fotó: DJ)

– Az új támogatási rendszer érvénybe lépésével elkezdték keresni a viszonylag alacsonyabb áron megvásárolható felújítandó ingatlanokat. Nagyon sokan veszik igénybe az otthonfelújítási támogatást. A lakások, házak árai nem voltak alacsonyak Orosházán, sőt néha indokolatlanul sokat kértek egy-egy ingatlanért. Az árakra hatással voltak a kormányzati intézkedések, főként a CSOK és a Babaváró hitel. Ez utóbbi esetében, mi tanácsadók azért felhívjuk a fiatalok figyelmét a felelősségre és a veszélyekre is, hisz ha nem születik gyermek, vagy esetleg nem marad együtt a pár, akkor ebből normál kamatozású hitel válik – mondja el a pénzügyi tanácsadó.

A piac tehát él és virul. Hogy a felfutó szakasz meddig tart, nem tudhatjuk, de aki ilyesmiben töri a fejét, sok opció közül válogathat.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.