- hirdetés -

A polgármesteri hivatal tájékoztatása vendéglátói egységek, üzletek üzemeltetői részére a közterület-használat szabályairól.

A védelmi intézkedésekről szóló 176/2021. (IV.15.) egyes vészhelyzeti intézkedésekről szóló Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésben foglalt rendelkezésre figyelemmel a közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzletnek 2021. december 31-ig  nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után. 

Fontos azonban kiemelni, hogy a díjmentes használat feltételei a következők: 

  • a használat csak a közterületnek a közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzlet előtti részére a vendéglátó üzlet közterülethez csatlakozó épülethatára szélességében történhet és 
  • a használat célja csak a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza működtetése lehet.

A díjmentes használat azonban nem mentesít az Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület-használat rendjéről szóló, 12/2015. (V. 27.) számú önkormányzati rendelete szerinti közterület-használat engedélyezése alól. A hivatkozott rendelet meghatározza, hogy a közterületet a rendeltetéstől eltérően használni – a jogszabályban meghatározott eseteket kivéve – kizárólag a tulajdonos hozzájárulásával lehet. Így a jelenleg érvényes településképi bejelentéssel rendelkező vendéglátóipari üzlet tulajdonosainak/használóinak is közterület-használati engedély iránti kérelmet kell benyújtaniuk a közterület-használat megkezdése előtt. Ennek elmulasztása jogtalan közterület-használatot jelent és szankciót vonhat maga után.

Amennyiben tehát az Ön közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzlete terasz működtetése céljából közterületet kíván igénybe venni, vagy a közeljövőben ezt tervezi, abban az esetben szíveskedjen hivatalunkat felkeresni a településképi eljárás, valamint közterület-használati hozzájárulás kiadása iránti eljárás lefolytatása érdekében, az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

  • Városfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda ügyintézője, Jankóné Tóth Olga Polgármesteri Hivatal, „A” épület, II. emelet 11. iroda (telefon: 06-68/514-266)

A hiánytalanul benyújtott kérelem alapján a helyi rendeletben foglalt feltételek teljesítése esetén a közterület-használat engedélyezésre kerül, melyben rendelkezés történik a 2021. december 31. napig történő díjmentességéről.

Kiemelt kép: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.