- hirdetés -

Gőzerővel halad a Nagy Gyula Területi Múzeum eddigi legnagyobb projektjének megvalósítása. Az elmúlt hónapokban a múzeumi dolgozók fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy egy csodálatos, izgalmas és a kor digitális eszközeit is a múlt szolgálatába állító tárlatot hívjanak életre a Dózsa utcai épületben.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap – Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma kiírásán közel 97 millió forint pályázati forrást nyert el a Nagy Gyula Területi Múzeum. Ebből a forrásból nem csupán a meglévő állandó kiállítás újulhat meg, hanem egy teljesen új is létrejön, mégpedig a digitális eszközök egész tárházát felvonultatva.

Habár a munkálatok még folyamatban vannak, de már nem kell sokáig várniuk az orosházi lakosoknak, a tervek szerint ugyanis januárban megnyílik az érdeklődők előtt az új múzeumi épület és ezzel a tárlat is. A felújítás most egy jelentős mérföldkőhöz érkezett, nemrégiben teljesen elkészült az épület külső homlokzata, így a megszokott rózsaszín épület helyett új színben pompázik a múzeum.

Meglehetősen mozgalmas hónapok állnak épp ezért a múzeumi kollektíva mögött, hiszen nem csupán a szakmai anyagok összeállítása volt a feladatuk, hanem a pályázattal járó adminisztráció, dokumentáció, az innovatív gondolkodás és – adott esetben – a kétkezi munka is, legyen szó csavarozásról vagy takarításról, hogy végül minden a helyére kerüljön.

– A megújuló kiállítótérben az informatikai eszközeit is segítségül hívva egyrészt Orosháza történetét mutatjuk be, másrészt Thék Endre emléke és munkássága előtt tisztelgünk. Hatalmas szakmai kihívás volt ezt a pályázatot megvalósítani, de nagyon élveztük a feladatot és alig várjuk, hogy megmutathassuk az érdeklődőknek mindazt az értéket, amit létrehoztunk. Igazi csapatmunka eredménye mindaz, amit januárban, a magyar kultúra napjára időzítve végre megmutathatunk – nyilatkozta Józó Tamásné, a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója.

A múzeum a januári nyitásig a Facebook oldalán és honlapján érdekességeket oszt meg a tárlatról és az elmúlt hónapok munkálatairól. Érdemes követni őket, hiszen Orosháza múltjának hiteles őrzői, ugyanakkor munkájukkal a jelenben élőket szolgálják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.