- hirdetés -

Orosházán is elindult azoknak a regisztráltaknak az oltása a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben, akik online foglaltak időpontot a tömeges oltásra. Az első akciót április 26-27-28-re szervezték, a regisztrált és időpontot kért lakosok a Sinopharm vakcinát vehették fel. A város rendelőintézete előtt kérdeztük az orosházaiakat arról, miért veszik fel a védőoltást, illetve hogy véleményük szerint milyen volt az akció lebonyolítása.

Nagy Adrienne a védettségi igazolvány miatt vette fel az oltást. Azt mondja, szeretne élni, fürdőbe, étterembe járni, most viszont megtudta, hogy mindez az igazolvány nélkül nem lehetséges.

Nagy Adrienne bizonytalan a vakcinák kikísérletezésével kapcsolatban (Fotó: Horváth Bence)

– Az motivált, hogy meglegyen a védettségi kártyám, és hogy el tudjak menni bárhová. A fiam is messze lakik, és ha meg akarom látogatni, akkor igazolvánnyal kell bizonyítanom, hogy be vagyok oltva. Nem értem viszont, hogy hogy van az, hogy a munkahelyen lehet együtt, egy helyiségben a beoltott és a nem beoltott, egy vendéglátóhelyen viszont már nem. Megértem, hogy oltakozni kell, az is igaz, hogy gyerekkorunkban is kaptuk védőoltást a kanyaró meg a rózsahimlő ellen, és nem is lett tőle semmi bajunk. De most ezek a hirtelen kifejlesztett vakcinák… itt van öt oltás, meg most már a hatodik is…Nem tudom, vajon ki vannak-e ezek kísérletezve? Szerintem nagyon hirtelen, túl gyorsan készültek el. Ha ilyen gyorsan tudnak valamit kifejleszteni, akkor a többi betegségre, például a daganatokra miért nem tudtak már valamit feltalálni?

Frák Vivien azt mondja, azért jelentkezett a tömeges oltásra, mert egyébként az életkora alapján csak soká került volna sorra. Így viszont végre felvehette a vakcinát.

Frák Vivien azt mondja, nem volt bonyolult az időpontkérés (Fotó: Horváth Bence)

– Nagyon egyszerű volt a jelentkezés menete. E-mailen kaptam egy tájékoztatót arról, hogy van lehetőség jelentkezni a tömeges oltásra. Abban szerepelt egy link, melyre kattintva meg kellett adnom a TAJ- számom, a születési dátumom, illetve ki lehetett választanom az oltópontot és azt is, mikor szeretnék jönni. Március elején regisztráltam az oltásra, többször kérdeztem már a háziorvost, vajon mikor kerülök sorra, de nyilván életkoromból adódóan a sor végén álltam. Számomra ez a tömeges oltás volt most az egyetlen lehetőség, hiszen 23 éves vagyok, így nem tudni, egyébként mikor kaptam volna meg a vakcinát. Úgy éreztem, ki kell használnom ezt az alkalmat. Most csak a Sinopharm volt felajánlva a vakcinák közül, de én ennek is örültem.

Korányi Gábor azt mondja, az oltási akció lebonyolításával egyáltalán nincs megelégedve.

Korányi Gábor azt mondja, a rendszert nem jól működtetik (Fotó: Horváth Bence)

– Az időpontkérés egyszerű és gyors volt, maga a rendszer is működik, csak épp működtetni nem tudják azt. Fél 9 van, és már fél órás késésben van az oltás. Ez szerintem nonszensz. Időpontra érkeztem, reggel fél 8-ra kellett jönnöm, és már elmúlt nyolc óra 5 perccel, mikorra megkaptam a vakcinát. Közben egyre gyűltek az emberek, holott az lenne az időpontok kiosztásával a cél, hogy elkerüljük a tömeget. Az utcán is sokan vártunk, aztán bent az oltóponton sem tartották, illetve tartatták be a másfél méteres távolságot. Szerintem nincs meg ehhez a megfelelő infrastruktúra.

Az orosházi kórház, készülve a regisztráció utáni tömeges oltásokra, részletes tájékoztatót adott ki a folyamatról múlt pénteken, erről itt olvashatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.