- hirdetés -

Mindenki ismeri és szereti. Úgyis mondhatnánk, alaprecept. Ficsor Zoltán aranykoszorús és Békés Megyei Príma-díjas cukrászmester most is segít a háziasszonyoknak. Ígérjük, hogy a magyarázata ezúttal is annyira köznyelvi és közérthető lesz, hogy még az is megérti, aki eddig csak palacsintát sütött egész életében.

Kezdjük a tésztával!

1) Készítsük elő a hozzávalókat: 50 dkg lisztet, 25 dkg margarint, 2 dl tejet, 1 evőkanál cukrot, 3 dkg élesztőt és 2 tojássárgáját!

2) Futtassuk fel az élesztőt! Hogyan? Langyosítsuk meg (ne forrósítjuk!) a 2 deci tejet, tegyük bele az egy evőkanál cukrot, rakjuk hozzá a 3 deka élesztőt és egy pici lisztet tápláléknak! Keverjük el az egészet egy habverővel, majd tegyük félre pihenni, amíg habzani nem kezd!

3) Szitáljuk bele a lisztet egy edénybe! Erre azért van szükség, hogy a csomók kiritkulhassanak, és így könnyebb lesz a tésztánk és a dolgunk.

4) Tegyük hosszá a kovászunkhoz (élesztős, cukros tej) a 25 dkg margarint, majd a két tojássárgát is!

5) Végül dolgozzuk össze ezt az egyveleget a liszttel!

6) Hagyjuk pihenni egy órán keresztül! Picit kelesztjük.

7) Osszuk három részre a tésztát, és nyújtsuk ki tepsi nagyságúra (kb. 30X30-as vagy 30X40-es tepsit használjunk)!

Köznyelven mondja el, hogyan készülnek a közismert sütemények (Fotó: Horváth Bence)

Jöhet a töltelék és a betöltés!

1) Egyszerűen keverjük össze a hozzávalókat: 7 dl baracklekvárt, 30 dkg darált diót és egy kevés cukrot ízlés szerint!

Jó tudni: A cukorral finoman bánjunk, mert az lágyítja a tölteléket, ami így könnyen kifolyhat a tésztából!

2) Osszuk két részre a tölteléket!

3) A kinyújtott tésztát tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd tegyük rá a töltelék felét! Ha ez megvan, jöhet a második kinyújtott lap és arra a töltelék másik fele! Végül takarjuk be az egészet a harmadik tésztaréteggel!

Fontos: Villával legalább húsz helyen szurkáljuk meg a tésztánk tetejét, hogy sülés közben a levegő távozni tudjon belőle!

4) 165 fokos előmelegített sütőben egy órán keresztül süssük!

5) Ha kisült és kivettük, tegyünk a tetejére 2-3 percre egy másik sütőlemezt, hogy az lenyomja, és így sima legyen a tésztánk felszíne!

Hajrá hölgyek, hajrá asszonyok! Menni fog! (Fotó: Horváth Bence)

Végül mehet rá a csokimáz!

1) Melegítsünk meg 5 dkg margarint, majd tegyünk hozzá 8 dkg porcukrot és 5 dkg kakaóport! Ne forrósítsuk, csak melegítsük a csokimázunkat!

Jó tipp: Ha a máz nem elég kenhető állagú, akkor tegyünk hozzá 1-2 evőkanál tejet!

2) Még melegen simítsuk rá a csokimázat a kihűlt tésztánk tetejére! Langyos legyen, mert ha túl forró vagy túl hideg, akkor húzni fog, és nem lesz szép a mázunk.

3) Miután meghűlt és megdermedt, már fel is szeletelhetjük a zserbónkat.

Kellemes készülődést és jó étvágyat kívánunk!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.