Mindenki ismeri és szereti. Úgyis mondhatnánk, alaprecept. Ficsor Zoltán aranykoszorús és Békés Megyei Príma-díjas cukrászmester most is segít a háziasszonyoknak. Ígérjük, hogy a magyarázata ezúttal is annyira köznyelvi és közérthető lesz, hogy még az is megérti, aki eddig csak palacsintát sütött egész életében.
Kezdjük a tésztával!
1) Készítsük elő a hozzávalókat: 50 dkg lisztet, 25 dkg margarint, 2 dl tejet, 1 evőkanál cukrot, 3 dkg élesztőt és 2 tojássárgáját!
2) Futtassuk fel az élesztőt! Hogyan? Langyosítsuk meg (ne forrósítjuk!) a 2 deci tejet, tegyük bele az egy evőkanál cukrot, rakjuk hozzá a 3 deka élesztőt és egy pici lisztet tápláléknak! Keverjük el az egészet egy habverővel, majd tegyük félre pihenni, amíg habzani nem kezd!
3) Szitáljuk bele a lisztet egy edénybe! Erre azért van szükség, hogy a csomók kiritkulhassanak, és így könnyebb lesz a tésztánk és a dolgunk.
4) Tegyük hosszá a kovászunkhoz (élesztős, cukros tej) a 25 dkg margarint, majd a két tojássárgát is!
5) Végül dolgozzuk össze ezt az egyveleget a liszttel!
6) Hagyjuk pihenni egy órán keresztül! Picit kelesztjük.
7) Osszuk három részre a tésztát, és nyújtsuk ki tepsi nagyságúra (kb. 30X30-as vagy 30X40-es tepsit használjunk)!
Jöhet a töltelék és a betöltés!
1) Egyszerűen keverjük össze a hozzávalókat: 7 dl baracklekvárt, 30 dkg darált diót és egy kevés cukrot ízlés szerint!
Jó tudni: A cukorral finoman bánjunk, mert az lágyítja a tölteléket, ami így könnyen kifolyhat a tésztából!
2) Osszuk két részre a tölteléket!
3) A kinyújtott tésztát tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd tegyük rá a töltelék felét! Ha ez megvan, jöhet a második kinyújtott lap és arra a töltelék másik fele! Végül takarjuk be az egészet a harmadik tésztaréteggel!
Fontos: Villával legalább húsz helyen szurkáljuk meg a tésztánk tetejét, hogy sülés közben a levegő távozni tudjon belőle!
4) 165 fokos előmelegített sütőben egy órán keresztül süssük!
5) Ha kisült és kivettük, tegyünk a tetejére 2-3 percre egy másik sütőlemezt, hogy az lenyomja, és így sima legyen a tésztánk felszíne!
Végül mehet rá a csokimáz!
1) Melegítsünk meg 5 dkg margarint, majd tegyünk hozzá 8 dkg porcukrot és 5 dkg kakaóport! Ne forrósítsuk, csak melegítsük a csokimázunkat!
Jó tipp: Ha a máz nem elég kenhető állagú, akkor tegyünk hozzá 1-2 evőkanál tejet!
2) Még melegen simítsuk rá a csokimázat a kihűlt tésztánk tetejére! Langyos legyen, mert ha túl forró vagy túl hideg, akkor húzni fog, és nem lesz szép a mázunk.
3) Miután meghűlt és megdermedt, már fel is szeletelhetjük a zserbónkat.
Kellemes készülődést és jó étvágyat kívánunk!