- hirdetés -

Szinte biztos, hogy a jogosítvánnyal rendelkezők jelentős részének elhagyta már ez a mondat a száját: „Hogy lehet így parkolni?”. Bizony, nap mint nap belefuthatunk szabálytalankodókba. Egy helyi szakértőt kérdeztünk, hogyan parkoljunk szabályosan.

A jó közlekedési kultúrához hozzátartozik a mások igényeit is figyelembe vevő, toleráns parkolás – mutatott rá Tóth Árpád, az Astra Autósiskola tulajdonosa.

Elmondta, hogy a jogszabály szerint úgy kell megállni, hogy az legkevésbé akadályozza a közlekedő partnereket, más parkoló járművek megközelítését és elindulását.

Az internetnek köszönhetően olykor találkozhatunk ezt a jogszabályt teljesen figyelmen kívül hagyó, egészen extrém parkolásokkal is. Néhány évvel ezelőtt itt, az OrosCafén is bemutattunk néhány hasonló esetet.

Fotó: Horváth Bence

Többféle parkolási módszert különböztetünk meg, mint a párhuzamos, illetve a 45 és 90 fokos.

Tóth Árpádtól megtudtuk, hogy a párhuzamos parkolásnál jobb oldalt egy sorban, egy helyet elfoglalva kell leállni. Amennyiben felfestett parkolóról van szó a vonalakat nem szabad érinteni. Egyirányú utca esetében a bal oldalon is megállhatunk, de ekkor figyelni kell arra, hogy a közlekedők számára meg kell hagyni az egy teljes forgalmi sávot.

– Az autóvezetők legtöbbször azt a hibát követik el, hogy nem állnak be elég mélyen. Kint hagyják az autó egy harmadát a forgalmi sávban, ami miatt a közlekedőknek kerülgetniük kell. Ezzel nem csak a saját, de más járművek tükrét és oldalát is veszélyeztetik – tette hozzá az oktató.

Fotó: Horváth Bence

A 45 és 90 fokos parkolók esetében is hasonló elvek érvényesülnek. Ezeket használva is csak egy helyet foglalhatunk el, a vonalakat nem érintve, de azokkal párhuzamosan állhatunk meg. Amennyiben nincs festés a másik járműtől 60-70 centiméterre, egy helyet elfoglalva parkolhatunk.

– Itt a leggyakrabban elkövetett hiba, hogy két helyet foglalnak el egyszerre, így csökkentik a parkolóhelyek számát. Ez főleg a város forgalmasabb helyein okoz nagy és idegesítő akadályt – mondta a szakember.

Tóth Árpád azt tapasztalta, hogy Orosházán sokan szabálytalanul parkolnak a Kossuth utca és a piac környékén, a Thököly utcában a fagyizónál, a posta körüli részen, illetve a nagyobb ünnepek előtt a bevásárlóközpontok parkolóiban is.

Fotó: Horváth Bence

A bevásárló központokban úgynevezett családi parkolókat is kialakítanak, ezek szélesebbek és általában közelebb is vannak a bejárathoz. A különböző csoportokban nagy felháborodást vált ki, ha nem családi autóval használja valaki.

– A KRESZ nem emeli ki külön a szélesebben kijelölt nagycsaládos parkolóhelyeket. Mindenkinek a saját lelkiismeretére van bízva, hogy feleslegesen elfoglal-e egy ilyen parkolóhelyet egy anyuka elől, akinek szélesre kell tárni az oldalajtókat, különben nem tudja kivenni-betenni a gyermekeit az autós gyerekülésbe – fogalmazott Tóth Árpád.

A szakember rámutatott arra is, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a várakozni, illetve a megállni tilos táblákat sem.

– Megállni tilos táblánál csak forgalmi, vagy műszaki okból lehet megállni, mert nagymértékben akadályozná a zavartalan közlekedést. Ellenkező esetben azonnali büntetést von maga után. Várakozni tilos táblánál az autós megállhat rövid ideig, de a járművet nem hagyhatja el csak kis távolságra. Ez azt jelenti, hogy rá kell látnia a járműre és azt a helyet azonnal el kell hagynia, ha ott akadályozza a közlekedést. Ilyenek például a garázsok, házak bejárói, az üzletek előtti területek – zárta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.