- hirdetés -

Milyen kis apróság!” – gondolhatnánk. „Mit segít az a Földbolygón, ha nem műanyag szívószállal, hanem bambuszból készülttel isszuk meg a frissítőnket?” A válasz: sokat.

A globális problémákra gyakran úgy tekintünk, hogy azokat nem nekünk, hanem a nagyvilág vezetőinek kell megoldaniuk. Persze, jogos, de most tekintsünk másképp a fenntarthatóság kérdéskörére! Ne akarjunk világméretű tetteket véghez vinni! Egyszerűen csak a magunk háza táján igyekezzünk egy picit „rendet” tenni. Ha csak egy dolgot tudunk megvalósítani az alább felsoroltak közül, az már jóval több a semminél. Ha pedig kettőt, hármat is, akkor jóleső érzéssel gondolhatunk arra, hogy mi gondoskodunk a bolygóról, melyen élünk.

A fenntarthatósági témahét második napján egy szinte nulla energiaigényű házat mutattunk be olvasóinknak, most pedig Molnár-Széplaki Dóra táj-és környezetkutató geográfust, környezetvédelmi ügyintézőt kértük arra, adjon néhány jó, könnyen betartható és kivitelezhető tanácsot, mellyel óvhatjuk a természetet. Képzeljék! A legtöbb tippel még pénzt is spórolhatnak!

Molnár-Széplaki Dóra bárki számára megvalósítható tanácsokat ad (Fotó: Horváth Bence)

1) Sok olyan tárgy kerül a kezünkbe, melyeket csak egyszer használunk, és aztán már a kukába is dobtuk őket. Próbáljuk meg ezeket kiiktatni az életünkből! Ne használjunk nejlontáskákat, használjunk (vegyünk, varrjunk) helyette textiltáskát! Legyen nálunk mindig, és akkor költenünk sem kell erre!

2) Takarításkor használjunk kiöblíthető, többször használatos kendőket! Ne két guriga konyhai papírtörlővel takarítsuk le a bútorokat vagy a csempét, és ne is a vegyszerrel átitatott, egyszer használatos kendőkkel pucoljuk tisztára a kádat, hanem válasszunk hozzá olyan textilt, amit mosás után újra tudunk használni. Vannak kifejezetten olyan anyagból készült kendők, melyekkel tisztítószer hozzáadása nélkül széppé varázsolhatjuk a tükröt, az üveget vagy a csempét.

3) Hölgyeknek! Az újrahasznosítható lemosókendőt már a szépségiparba is bevezették. Ezek is moshatók, így nem kell őket egy alkalom után a kukába hajítani, mint mondjuk egy vattapamacsot.

4) A kertes házban élők készíthetnek komposztálót az udvar végében! Érdemes utána nézni a neten, hogyan lehet jó minőségű komposztot előállítani (rétegelés, locsolás), és ha ügyesek vagyunk, nem kell a tavasz érkeztével több ezer forintot virágföldre költenünk. Mehet a növények alá a virágosládába és a konyhakertbe! Mind meghálálják majd a sok tápanyagot, és még pénzt sem kellett költenünk!

5) Gyűjtsünk szelektíven! Nem fáradtság, csak tudatosság kérdése. Van értelme! A szelektív gyűjtőkbe érkezett hulladékokat kiválogatják és valóban újrahasznosítják. Nemrégiben egy világszerte ismert gyorsétteremben ettünk, és ott is láttam kiírva, hogy a szalvétát, a tányért és a dobozt újrahasznosított papírból készítették. Ez működik!

A bambuszszívószálat már több helyen használják (Fotó: Horváth Bence)

6) Vigyük el az elemet és az akkumulátort a megfelelő gyűjtőhelyre! Ne dobjuk a kukába a többi hulladék közé! Orosházán is van kijelölt lerakóhely ennek is, akárcsak a használt olajnak. Az elektronikai hulladékra ugyanez igaz. Már nem kell sokat várnunk, nyár elején Orosházán is lesz elektronikai hulladékgyűjtés a Váráshelyi úton.

7) Válasszuk a nagy kiszerelést! Egyrészt olcsóbb is egy nagy flakon mosószer vagy egy nagy üveg üdítő, másrészt kevesebb hulladékkal is jár. Keressük a csomagoláson az újrahasznosítás jelét, (a háromszög formát öltő három nyilat). Ha ezt megtaláljuk rajta, akkor tudni fogjuk, hogy az a flakon biológiailag lebomló anyagból készült. Még ennél is jobb, ha csomagolásmentes boltban vásárolunk. Már Orosházán is találunk ilyet.

8) Ha nem főzünk, hanem étteremben vásárolunk, vigyünk magunkkal ételhordót! Több száz forintot spórolhatunk, miközben szemetet sem termelünk. Legyen egy jó kulacsunk is, melyben innivalót vihetünk magunkkal, ha munkába, iskolába, vagy épp sétálni megyünk! Így nem fogjuk mindennap fél literes flakonokkal tölteni a kukát.

9) Ne vásároljunk feleslegesen! Legyünk inkább kreatívak! Kellene egy szép virágtartó? Készítsünk mi magunk akár PET palackból vagy konzervdobozból! Tekintsünk felhasználható, újrahasznosítható alapanyagként egy-egy szemetesbe szánt tárgyra!

10) És végül a bambuszszívószál. Egy műanyag szívószálat öt percig használ az ember, majd a hulladékgyűjtőbe dobja. Egy bambuszszívószállal viszont akár évtizedeken át is szürcsölhetjük az italunkat. Nincs hulladék, sem kidobott pénz.

+1) Talán ha látja rajtunk a változást a család, a barát vagy a szomszéd, ők is kedvet kapnak hozzá. Vagy ha ez nem elég motiváló, akkor képzeljük el, hogy egy havi hulladékunkat nem viszi el a kukásautó…Vajon akkor is ennyi mindent vennénk és hajítanánk a szemetesbe?

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.