- hirdetés -

Nincs károsanyag-kibocsátás, nincs számla. Mindenki jól jár, a természet és a pénztárcánk is. Mutatjuk, hogyan is működhet ez.

Ez a hét a fenntarthatóságról szól. Annyit halljuk ezt a szót, de nehéz megragadni, mit is jelent. Talán az ellentéte által könnyebb megértenünk, David Attenborough szavait idézem: „Bármi, amit nem csinálhatunk örökké, eleve fenntarthatatlan. Ha fenntarthatatlan dolgokat teszünk, a károk egymásra rakódnak, és végül elérünk egy pontot, amikor az egész rendszer összeomlik.”

Ebben az évben április 19-étől indul a fenntarthatósági témahét az iskolákban és néhány civil szervezetnél is. Mi is több ízben foglalkozunk a témával, most egy orosházi fiatalemberrel beszélgetünk, aki egy szinte nulla energiaigényű, környezetbarát házat épített Orosházán.

Ez már a múlt (Illusztráció forrása: pixabay.com)

– Szinte minden napelemről működik. Abból indultunk ki, hogy ne legyen se villany-, se fűtésszámlánk, és a napelemek felszerelésével sikerült is lenullázni majdnem minden kiadásunkat. Egy hőszivattyú biztosítja a ház fűtését és hűtését, valamint a szellőztetését is. Ezen kívül ez állítja elő a használati meleg vizünket, mely egy nagy tárolóban kap helyet – mesélte Gábor.

Nem termel, nem bocsát ki semmi károsat

A gázt sem vezették be, a fiatalember azt mondja, számára öröm, hogy úgy fűti fel családi házát, hogy közben nem termel szmogot, sőt egyáltalán nem szennyezi a környezetet. Magának állítja elő az energiát, és ehhez nincs másra szüksége, csak a Napra, mely mindig fenn van az égen. A napelemeket a ház délkeleti és délnyugati részén szerelték fel, úgyhogy azok folyamatosan termelnek onnantól, hogy felkel a Nap, odáig, míg lenyugszik. A Nap energiája kifogyhatatlan, annak felhasználása nem káros semmire és senkire nézve, épp ezért ez egy fenntartható megoldás.

Ez a jövő (Illusztráció forrása: pixabay.com)

– Ahhoz, hogy ne pazaroljuk az energiát, nagyon fontos a ház hőszigetelése. A minőségi nyílászárókon nem áramlik be a kinti levegőt, de ne féljünk, ez nem azt jelenti, hogy benn a használt, áporodott levegőt kell belélegeznünk. Január 1-jétől már kötelező beépíteni az új házakba a szellőztetőrendszert. Ha belépsz egy ilyen épületbe, a természetes friss levegőt fogod érezni, hiszen a rendszer folyamatosan keringeti az egész házban a kinti levegőt. Ez nagyban javítja az életszínvonalat – mesélte.

Itt a csapadékvíz újrahasznosítása kevésbé kifizetődő

Gábor kiemelte, a csapadékvíz újrahasznosítására is nagyszerű lehetőségek vannak, de Dél-Békés megyében minimális az éves csapadékvíz mennyisége. Évekre visszamenőleg vizsgálta a számokat, és megállapította, nem érné meg a beruházás, tekintve, hogy hatalmas a rendszer bekerülési költsége. Pedig ez a víz alkalmas lenne a locsoláson túl a WC lehúzására, vagy épp a mosásra is, csak vízlágyítókat kellene használni és szűrőket kellene a rendszerbe építeni. Voltaképp tökéletesen tiszta vizet kaphatunk általa, mely az iváson kívül mindenre alkalmas.

Gáborék új, modern led világításokat, a háztartási gépekből energiatakarékosakat és alacsony vízfogyasztásúakat választottak. Azt mondja, az átlag magyar fizetés 30%-át a rezsi viszi el, aki viszont olyan házban él, mint ő, annak sokkal kevesebbet kell fizetnie, hiszen nem lesz sem villany-, sem gázszámlája. Csak vízdíja érkezik hónapról hónapra, és természetesen szemétszállítási díja. Nagyon örül annak, hogy már Orosházán is igényelhetnek a lakók sárga és barna kukát, és természetesen magas ágyás és komposztáló is található a kertjében.

Jó helyen a konyhai hulladék (Illusztráció forrása: pixabay.com)

Szemétből bútor is lehet

– A városon kívül, egy tanyán még több lehetőség adódik, ott a vízdíj is megspórolható, ha van fúrt kutunk, és emésztőnk a csatorna helyett. Viszont egy új építésű háznál benn a városban előírás a városi vezetékes víz. Sok apróságban megmutatkozhat még a környezettudatosság, vannak például, akik kidobásra ítélt tárgyakból, hulladékból készítenek bútorokat, sőt építenek házat. Egyre többen vannak, akik már a gyerekeiknek is azt tanítják, hulladékból is lehet játékokat készíteni. Ez nem egy hobbi vagy divatirányzat, ez egy új, környezettudatos szemlélet – tette hozzá.

Kiemelt kép illusztráció, forrása: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.