- hirdetés -

Új sorozatunkban orosházi illetőségű sportolókat faggatunk ki pályafutásuk legboldogabb vagy legmeghatározóbb pillanatairól. Ezúttal az Orosházi Birkózó Egyesület versenyzőjét, Sepeczán Jánost faggattuk ki, aki több helyre is eljutott sportágának köszönhetően, de erre teljesítményével is maximálisan rászolgált. Pályafutása csúcsának egy 2017-ben megélt eseményt tart.

– Nagyon nehéz bármit is kiemelni, hiszen már 18 éve képezi az életem részét a birkózás. Mégis az úgymond legfrissebbel kezdeném, ehhez pedig 2017-ig kell visszaugrani az időben. Ekkor történt ugyanis az, hogy az U23-as szabadfogású Európa-bajnokságon vehettem részt. Ezt tartom az eddigi pályafutásom csúcsának, ehhez előtte meg kellett szereznem az országos bajnoki címet a korosztályban.

Ez sikerült is, bár az azt megelőző fogyasztás miatt is emlékezetes maradt számomra, hiszen egészen 65 kilóig mentem vissza. De így visszagondolva abszolút megérte, hiszen hazai közönség előtt versenyezhettem a kontinenstornán – ismertette kedvenc sportemlékét Sepeczán János.

Sepeczán János 18 évvel ezelőtt talált rá a birkózásra (Fotó: Horváth Bence)

Korábban az egész 2009-es év emlékezetesen alakult számára, ekkor a szokotthoz képest is rengeteg versenyen indult el, de ezzel számos szép eredmény együtt járt. Eredeti korosztályában, a serdülők közt ekkor a diákolimpiai küzdelmek során senki nem tudta megállítani, mind a szabad-, mind a kötöttfogású küzdelmek során aranyérmet nyert. A magyar bajnokságok is jól alakultak számára, ott egy arany- és egy bronzéremmel zárt.

Szintén ebben az évben fordult elő, hogy egy korosztállyal feljebb is gyakran elindították, de ott sem vallott szégyent, több alkalommal is felállhatott a dobogó valamelyik fokára. A sportágnak köszönhetően ráadásul számos helyre eljutott, bár, mint mondta, ezek közül legalább annyira nehéz kedvencet választania, mint az eredmények terén.

A 2009-es és 2014-es éve is tartalmas volt, kedvence sportélménye mégis 2017-ben volt (Fotó: Horváth Bence)

– 14-15 országba is eljutottam a birkózásnak hála, talán Törökország és Isztambul volt a legemlékezetesebb. Oda már a junior válogatott tagjaként utazhattam. Életem első, tényleg nagyobb nemzetközi versenyét pedig Oslóban, Norvégia fővárosában birkózhattam, ahova a juniorválogatottat kísérhettük el, szintén nagyon jó élményeket és tapasztalatot szerezve – idézte fel.

Felemás, de tanulságos élmény volt számára a 2014-es magyar bajnoki döntő a felnőtt szabadfogású mezőnyben. Sokáig vezetett, mégis 5 másodperccel a vége előtt egy kiléptetésnek köszönhetően pontot szerzett ellenfele, így végül akkor ezüstéremmel zárt.
– Kezdetben nagyon rossz érzés volt, így évekkel később persze nem annyira, meg ugye amikor felidézem ezt az élményt, már eszembe jut az is, ahogy eljutottam a döntőig, így pedig  már jobb szívvel gondolok rá – mesélte.

Jelenlegi célja, hogy újra magyar bajnoki dobogóra állhasson Sepeczán János (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

A számos szép élményt igyekszik még tovább bővíteni, jelenlegi célja a felnőtt mezőnyben, hogy ismét magyar bajnoki dobogóra állhasson. Sepeczán János eddig sem rövid pályafutásában tehát messze van még a vége.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.