Készítse el most, és nasizza egész héten isteni finom, omlós, csokimázba mártott islerét! Ficsor Zoltán aranykoszorús és Békés Megyei Príma-díjas cukrászmester árulja el, hogyan tudja ezt a sütit a legkönnyebben és a legízletesebben elkészíteni.
Süssünk linzert!
Készítsük ki a hozzávalókat! Mérjünk ki 30 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot és 20 dkg zsiradékot! Szükségünk lesz még 1 tojásra, valamint egy kávéskanálnyi sütőporra.
1) A lisztet szitáljuk át, így könnyebb, lazább lesz a szerkezete.
Tipp: Ne tegyünk egynél több tojást a tésztánkba, mert minél többet ütünk bele, annál ugrósabb lesz a linzerünk. Ez azt jelenti, hogy az elkészült süteményünk rövid idő alatt meg fog keményedni.
2) Ha átszitáltuk a lisztet, keverjük hozzá a sütőport, majd a porcukrot, utána tegyük hozzá a szoba-hőmérsékletű zsiradékot is! A legjobb, ha két fajta zsiradékot ötvözünk, így omlósabb lesz a tésztánk. A 20 dekányiból legyen 5 dkg sertészsír, 15 dkg pedig sütőmargarin! Kézzel morzsoljuk szét a zsiradékot, majd mehet a többi összetevő mellé a tojás is.
3) Ízesíthetjük még a linzertésztánkat ízlés szerint vaníliás cukorral és citromhéjjal is.
4) Nyújtsuk ki 3-4 milliméteresre a tésztánkat, majd szaggassuk ki a kerek kiszúróval, ha az nincs, akkor egyszerűen egy bögrével!
5) Melegítsük elő a sütőt 190 fokra! Fontos a viszonylag magas hőfok, mert a tésztánk akkor marad sokáig puha, ha hirtelen sütjük át.
6) Tegyük a tésztát sütőlemezre, majd mehet is a sütőbe! Nem szükséges sütőpapírt használnunk, a sok zsiradék miatt nem fog leragadni.
7) Ha már finoman rózsaszínes a linzerünk teteje, akkor lessük meg a tészta alját is! Ha az is szép színt kapott, már ki is vehetjük a sütőből!
8) Miután kivettük, hagyjuk kihűlni (még könnyebb dolgunk lesz, ha egy egész napot várunk)!
9) Töltsünk két linzer közé ízlés szerint barackból vagy más gyümölcsből készült dzsemet!
Jöhet a csokimáz recept, és a készítés fortélyai
Készítsük elő a hozzávalókat: 1,5 dl olajat és 75 dkg tortabevonó
1) Vízgőz felett készítsük el a csokimázunkat! Mit jelent ez? Tegyünk vizet egy edénybe, majd rakjuk azt a kis lángon égő gáztűzhelyünkre! Az edényre helyezzünk rá egy másik edényt úgy, hogy az ne érjen bele a vízbe!
2) Az üvegedénybe tegyük bele az olajat majd a tortabevonót, és melegítsük (csak melegítjük, nem forraljuk!) addig, míg az utóbbi el nem olvad. Az olajra azért van szükség, hogy ne égjen le a csokoládénk.
Jó tudni: A tortabevonó alá nem szabad vajat tenni! A vajból melegítés hatására víz csapódik ki, ami a csokoládét összerántja. Ha vajat használunk, akkor gumis lesz a csokimázunk.
3) Mártsuk bele a linzereinket a csokimázba, hagyjuk, hogy lecsöpögjön róluk a felesleg, majd tegyük őket sütőpapírra! Fontos: ha nem hagyjuk lecsöpögni, akkor talpa lesz az islerünknek.
Jó tudni: Minél inkább kihűlt a csokoládénk, annál vastagabb mázréteget fog felvenni az islerünk.
Az utolsó simítás
Miután teljesen megdermedt a csokimázunk, egy csipet pisztáciával díszítsük az islerünk tetejének közét!
Jó tipp: Hogy hosszú ideig elálljon, tegyük papírdobozba! Így hetek múlva is finom, omlós lesz a süteményünk!
Kellemes készülődést és jó étvágyat kívánunk!