- hirdetés -

Készítse el most, és nasizza egész héten isteni finom, omlós, csokimázba mártott islerét! Ficsor Zoltán aranykoszorús és Békés Megyei Príma-díjas cukrászmester árulja el, hogyan tudja ezt a sütit a legkönnyebben és a legízletesebben elkészíteni.

Süssünk linzert!

Készítsük ki a hozzávalókat! Mérjünk ki 30 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot és 20 dkg zsiradékot! Szükségünk lesz még 1 tojásra, valamint egy kávéskanálnyi sütőporra.

1) A lisztet szitáljuk át, így könnyebb, lazább lesz a szerkezete.

Tipp: Ne tegyünk egynél több tojást a tésztánkba, mert minél többet ütünk bele, annál ugrósabb lesz a linzerünk. Ez azt jelenti, hogy az elkészült süteményünk rövid idő alatt meg fog keményedni.

2) Ha átszitáltuk a lisztet, keverjük hozzá a sütőport, majd a porcukrot, utána tegyük hozzá a szoba-hőmérsékletű zsiradékot is! A legjobb, ha két fajta zsiradékot ötvözünk, így omlósabb lesz a tésztánk. A 20 dekányiból legyen 5 dkg sertészsír, 15 dkg pedig sütőmargarin! Kézzel morzsoljuk szét a zsiradékot, majd mehet a többi összetevő mellé a tojás is.

3) Ízesíthetjük még a linzertésztánkat ízlés szerint vaníliás cukorral és citromhéjjal is.

4) Nyújtsuk ki 3-4 milliméteresre a tésztánkat, majd szaggassuk ki a kerek kiszúróval, ha az nincs, akkor egyszerűen egy bögrével!

5) Melegítsük elő a sütőt 190 fokra! Fontos a viszonylag magas hőfok, mert a tésztánk akkor marad sokáig puha, ha hirtelen sütjük át.

Erre az eszközre is szükség lesz a munka során (Fotó: Horváth Bence)

6) Tegyük a tésztát sütőlemezre, majd mehet is a sütőbe! Nem szükséges sütőpapírt használnunk, a sok zsiradék miatt nem fog leragadni.

7) Ha már finoman rózsaszínes a linzerünk teteje, akkor lessük meg a tészta alját is! Ha az is szép színt kapott, már ki is vehetjük a sütőből!

8) Miután kivettük, hagyjuk kihűlni (még könnyebb dolgunk lesz, ha egy egész napot várunk)!

9) Töltsünk két linzer közé ízlés szerint barackból vagy más gyümölcsből készült dzsemet!

Jöhet a csokimáz recept, és a készítés fortélyai

Készítsük elő a hozzávalókat: 1,5 dl olajat és 75 dkg tortabevonó

1) Vízgőz felett készítsük el a csokimázunkat! Mit jelent ez? Tegyünk vizet egy edénybe, majd rakjuk azt a kis lángon égő gáztűzhelyünkre! Az edényre helyezzünk rá egy másik edényt úgy, hogy az ne érjen bele a vízbe!

2) Az üvegedénybe tegyük bele az olajat majd a tortabevonót, és melegítsük (csak melegítjük, nem forraljuk!) addig, míg az utóbbi el nem olvad. Az olajra azért van szükség, hogy ne égjen le a csokoládénk.

Ficsor Zoltán gyűjteményében számos értékes, régi szakácskönyv szerepel (Fotó: Horváth Bence)

Jó tudni: A tortabevonó alá nem szabad vajat tenni! A vajból melegítés hatására víz csapódik ki, ami a csokoládét összerántja. Ha vajat használunk, akkor gumis lesz a csokimázunk.

3) Mártsuk bele a linzereinket a csokimázba, hagyjuk, hogy lecsöpögjön róluk a felesleg, majd tegyük őket sütőpapírra! Fontos: ha nem hagyjuk lecsöpögni, akkor talpa lesz az islerünknek.

Jó tudni: Minél inkább kihűlt a csokoládénk, annál vastagabb mázréteget fog felvenni az islerünk.

Az utolsó simítás

Miután teljesen megdermedt a csokimázunk, egy csipet pisztáciával díszítsük az islerünk tetejének közét!

Jó tipp: Hogy hosszú ideig elálljon, tegyük papírdobozba! Így hetek múlva is finom, omlós lesz a süteményünk!

Kellemes készülődést és jó étvágyat kívánunk!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.