- hirdetés -

Az általános iskolák első négy évfolyamán április 19-én elkezdődik a tantermi oktatás. Városunk általános iskoláinak igazgatóit kérdezzük arról, mi a véleményük a részleges nyitásról, valamint arról, miben és hogyan fog változni a gyerekek élete az iskolába való visszatértük után. Ez alkalommal Orosz László, a Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója ad választ kérdéseinkre.

Hogyan vélekedik a digitális távoktatás eredményességéről?

– A digitális munkarend alatt a pedagógusok igyekeztek mindent megtenni az eredményes oktatás érdekében, de közös véleményünk, hogy a hagyományos jelenléti oktatást semmi nem pótolhatja! A tavalyi első, újdonság erejével ható digitális oktatás után most úgy látjuk, hogy diákjaink hamarabb elveszítik a tanulás iránti motivációikat, néhány esetben nehezebb a tanulásra való koncentrálásuk. Az otthoni tanuláshoz igény esetén biztosítottunk eszközöket, azért így is előfordult, hogy nem éltek vele, vagy a családi körülmények nem tették lehetővé a digitális módszertanba történő tanulói bekapcsolódást. A szülők kérelmére tanulói felügyeletet működtettünk mindhárom iskolánkban, erre elsősorban az alsó tagozaton volt igény. Pedagógusaink rendszeresen tartanak online órákat, hogy a tanulók otthoni tanulását – igaz online – de személyes módon segítsék, érezzék tanulóink, hogy az iskola részéről sincsenek magukra hagyva.

Pillanatképek az iskola „korábbi” életéből: Tanévnyitó 2020 (Fotó: Horváth Bence)

Hogyan vélekedik az április 19-ei részleges nyitásról?

– A legutóbbi hírünk az április 19-i részleges nyitás, vagyis az alsó tagozat hétfőtől történő visszatérése az iskolába, melyet felkészülten várunk. Folyamatos a tájékozódás, a kapcsolattartás a szülőkkel, pedagógusokkal, de figyelünk pl. az étkezés megrendelésére, a tanulói buszbérletek beszerzésére stb. is. Folyamatosan zajlanak a napi rutinnal járó, illetve határidős feladatok, ezen a héten pl. a leendő elsősök online és személyes beiratkozásai. A digitális munkarend alatt mindhárom iskolánkban, így a Czina Sándor Tagintézményben, a Rákóczitelepi Tagintézményben és a Vörösmarty Székhelyintézményben is megtörtént a tavaszi nagytakarítás mellett a fertőtlenítő takarítás, és minden iskolánkban több osztályterem, folyosó stb. is kifestésre került. A folyosók, tantermek feldíszítve várják, hogy megteljenek újra élettel. Pedagógusaink és más dolgozóink nagy része megkapta a védőoltást. Tudjuk, a gyerekek számára nincs védőoltás, ezért is fokozottan figyelünk a tanítványainkat érintő szabálykövető magatartásra, a rendszeres fertőtlenítésre, az egyéb – következőkben részletezett – szabályok betartására. A biztonság növelése érdekében a már meglévő eszközök (automata testhőmérséklet mérők, fertőtlenítőszer adagolók) mellé további kéztörlő papír adagolókat, fertőtlenítőszer adagolókat szereltünk fel pl. az osztálytermekbe.

Pillanatképek az iskola „korábbi” életéből: Vörösmarty nap 2019 (Fotó: OrosCafé archív)

Milyen szabályokat kell majd betartania az intézményben tartózkodó diákoknak és pedagógusoknak?

– A március 8-át megelőző időszakhoz képest jelentős változások nem lesznek, a korábban előírt biztonsági intézkedéseket kérjük továbbra is. Érvényben marad az iskola honlapján megtalálható eljárásrend és Intézkedési Terv, melyek betartása mindenki számára kötelező. Ezekben részletesen megtalálhatók azok a szabályok, melyeket a tantermekben, az udvaron, az ebédlőben stb. alkalmazni kell. Külön szabályoztuk pl. a takarítási rendet, a fertőtlenítést. Eddig is előírás volt, ezután is kérjük pl. a távolságtartás, a maszkhasználat, a belépéskori testhőmérséklet mérés, a fokozott kézfertőtlenítés, gyakori szappanos kézmosás, a tantermek szellőztetése stb. előírások betartását. Iskoláink épületeibe továbbra is csak az ott dolgozók és a tanulók léphetnek be. Ügyintézés, egyéb egyéni esetekben előre egyeztetett időpontban fogadjuk az érintetteket – természetesen az óvintézkedések megtartása mellett. Kerüljük az egyes csoportok egymással való keveredését, az ezzel járó kockázatokat, pl.: az iskolaudvaron felváltva, elkülönített csoportokban tartózkodhatnak a tanulók, a közösségi terek használatát kerüljük vagy korlátozzuk, a különböző osztályok között minimalizáljuk az összevont órákat. Nagyon fontosnak tartjuk a tanítás mellett az élményadást, a közösségi programok megvalósítását, az osztály- és iskolai közösségek erősítését, de a jelenlegi helyzet ezt kívánja meg tőlünk.

Pillanatképek az iskola „korábbi” életéből: DÖK nap 2019 (Fotó: OrosCafé archív)

Konkrétan lesz valamiben változás a március 8-a előtti időszakhoz képest?

– A digitális munkarend alatt életbe lépő országos jogszabályi előírásokat követve néhány változás a jelenléti oktatásunka is érinti, pl. szigorítunk a maszkhasználat szabályán és ellenőrzésén, a kis légterű helyiségekben egyszerre tartózkodók maximális létszámán (szertárak, iskolabüfé). A Czina és a Vörösmarty iskoláinkban az iskolai büfé üzemelni fog, de egyszerre csak 1 tanuló vásárolhat ott, a többiek a kijelölt távolságok tartásával várakozhatnak. Az április 19-én történő részleges nyitásra tanulóinkat biztonságos környezettel várjuk vissza. Most hétfőtől az alsós, május 10-től pedig a felső tagozatos tanulóink is visszatérnek a hagyományos iskolába járással történő oktatásba. Kollégáimmal igyekszünk számukra változatos programokkal folytatni a jelenléti oktatást. Amikor március 8-án áttértünk a digitális munkarendre, éppen a Pénz7 programsorozatot valósítottuk meg. A tantermen kívüli oktatás során márciusban a Digitális témahét eseményeivel színesítettük a tanulást, április 19-től pedig a Fenntarthatósági témahét változatos programjait is ajánljuk a gyerekeknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.