- hirdetés -

Már egy hónap sincs a tavaszi érettségi időszak kezdetéig. A végzős diákok dolgát nehezítette, hogy 2020 novembere óta digitális oktatás zajlik a középiskolákban. Az általunk megkérdezett orosházi diákok a nehézségek ellenére is pozitívan állnak az előttük álló kihívásokhoz.

Vészesen közeledik az idei első érettségi vizsga első napja, május 3-án kilenc órakor ülnek le először a végzős középiskolás diákok a magyar feladatsor elé. Tovább bonyolította a tanulók helyzetét, hogy tavaly november óta tantermen kívüli oktatás van Magyarországon.

Két érettségi előtt álló fiatal véleményét is megkérdeztük, hogyan viselték az elmúlt hónapokat, miként várják a vizsgákat.

– Nem könnyű ez a helyzet, ülünk a laptop előtt és be vagyunk zárva – meséli Szalkay Péter, aki a Táncsics gimnázium matematika-fizika osztályának végzőse.

Fotó: Horváth Bence

– A digitális oktatásnak van pozitív és negatív része is. Az egyik nagy pozitívuma, hogy reggel kicsit tovább lehet aludni. A nap legnehezebb része pedig az, amikor véget érnek délután az órák ülve kell maradni és megcsinálni a házikat, készülni az érettségire. Délután este igyekszünk a családdal közösen kirándulni, biciklizni, ritkán találkozom a barátokkal. Ezek az apró dolgok segítenek abban, hogy átvészeljük ezt a nehéz időszakot – teszi hozzá a fiatal.

Archív fotó: Horváth Bence

– Jól viselem, hogy itthon kell készülni az érettségire – mondta Kunos Roxána, a Székács evangélikus gimnázium 12. osztályos tanulója. – A nagy hátránya a digitális oktatásnak, hogy kevésbé jön át az anyag, ahhoz képest, amikor személyesen magyarázott nekünk a tanár. Így sokkal nehezebb és fura is pedig ugyanaz történik, mint a rendes órákon, de valamiért mégis nehezebb megérteni az anyagot és gyakorolni – fogalmazott Roxána.

Mindketten elmondták, hogy a tanárok mindent megtesznek azért, hogy sikerrel vegyék az előttük álló kihívást.

– Tartok az érettségitől kicsit, de ez szerintem mindig így van. Most úgy érezzük, a megfelelő felkészítést megkaptuk, de hogy pontosan mi lesz a végeredmény azt senki nem tudhatja. Itthon annyira nem vagyunk kötelezve, hogy gyakoroljunk. Az iskolában már biztos elénk raktak volna több feladatlapot is, de erre most kevesebb óránk és időnk van. A saját szorgalmon is fog múlni kinek, hogyan sikerül az érettségi – osztotta meg véleményét Kunos Roxána.

– Nagyszerű tanáraink vannak, akik mindenben segítenek nekünk. Szerencsére nekem már csak három tantárgyból kell vizsgáznom, mert angolból, fizikából és informatikából már előrehozott érettségi tettem. Nekem már csak három tantárgy van, ebből a matematika emelt szintű lesz. Ez azért könnyebbség, de így is kemény falat lesz. Bízom benne, hogy a nehéz helyzet ellenére is minden rendben lesz és jól fog sikerülni az érettségi – mondta Szalkay Péter.

Fotó: Horváth Bence

Az interjúk elkészítése idején a kormány álláspontja az volt, hogy április 19-én folytatódik a tantermi oktatás. Mindketten vegyes érzelmekkel fogadták ezt a döntést. Roxána nem szívesen ment volna vissza az iskolába, mert kockázatosnak tartotta. Félt, hogy elkapja a vírust és így lemarad az érettségiről.

Azóta kiderült, hogy a középiskolákban csak május 10-én térnek vissza a diákok a megszokott oktatáshoz. A kormány bejelentette azt is, hogy az érettségin a tavalyihoz hasonlóan csak írásbeli vizsgákra kerül sor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.