- hirdetés -

Mintegy 36 milliárd forint értékben, 140 ezer darab notebookot osztanak ki a 7. és 10. osztályos tanulóknak „A digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés a pedagógusok és a diákok számára” elnevezésű projekt során. A kormány kezdeményezésének célja, hogy végül az 5. évfolyamtól a 12. évfolyamig minden tanulónak, aki igényli – akár állami, egyházi vagy alapítványi iskola diákja – legyen saját notebookja. A jelenlegi körben már Orosháza intézményeibe is megérkeztek az eszközök.

Összesen 1462 településen, 2572 iskolában és több mint 3000 feladatellátási helyen osztanak ki eszközöket a kormány kezdeményezésének köszönhetően. A hírt, miszerint jelenleg a 7. és 10. osztályosok kapnak eszközöket Erdős Norbert országgyűlési képviselő a Facebook oldalán is bejelentette. Bejegyzésében kiemelte, Békés-Csanád térség iskoláiban összesen 935 eszközt osztanak ki. Orosháza iskolái pedig összesen 401 darab eszközzel lehettek gazdagabbak.

– Tavaly indult útjára az a négy éves digitális eszközfejlesztő program, amelynek végére ötödik évfolyamtól felfelé minden évfolyam diákja hozzájut egy olyan modern eszközhöz, amellyel az órákon és otthon is részt tud venni az oktatásban, illetve hatékonyabbá tudja tenni ismereteinek bővítését. Az elfogadott költségvetés szerint jövőr 393 milliárd forinttal többet költenek majd az oktatásra, így a magyar diákok a legkorszerűbb eszközökkel szerezhetik meg a tudást – írta bejegyzésében az országgyűlési képviselő.

A notebookok kiosztásával a köznevelés digitalizációját szeretnék segíteni. Ennek része volt a KRÉTA-rendszer, az okostankönyvek, a digitalizált kompetenciamérések, valamint az okostantermek kialakítás is. Orosházán már minden állami, egyházi és alapítványi intézmény megkapta az eszközöket. Köztük például az Eötvös József Katolikus Általános Iskola, a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, vagy a Táncsics Mihály Gimnázium.

– Iskolánkba mintegy 150 eszköz érkezett. Azoknak a diákoknak a szülei, akik most 7. és 10. évfolyamosok már a múlt héten átvették a notbeookokat. Nagyon örülünk annak is, hogy a projekt folytatódik, és a KRÉTA rendszerében már igényelhetik az 5., 6. és 9. osztályos diákok is ezeket az eszközöket, melyek az ígéret szerint tavasszal érkeznek meg hozzánk – mondta Árusné Erős Krisztina, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója.

Az intézmény igazgatóhelyettese, Kulcsár László hozzátette, nagyon örülnek a lehetőségnek, hogy az iskolában is marad közel 40 notebook, hiszen így lehetőségük van a néhol már megkopó eszközparkot frissíteni. – Mivel több mérést kell már online lebonyolítani, így óriási segítség, hogy ezek az eszközök akár egy egész termet megtöltenek, és itt maradnak. Továbbá a diákok felkészülésében is nagy szerepük van, amennyiben például a könyvtárban szeretnének tanulni. Vannak olyan családok, akik nem is engedhették volna meg maguknak, így viszont számukra is biztosítva van a modern technika – emelte ki Kulcsár László.

Bojtor István, az Orosházi Oktatási Kerekasztal elnöke is kiemelte, nagy öröm a város számára, hogy a városban 401 darab notebook talált gazdára.

– Ezeket otthon és az iskolában is tudják használni a diákok, mindez pedig jelentős segítséget jelent. Növelni tudják azoknak az információknak a mennyiségét és minőségét, amelyhez hozzá tudnak férni, így nagyon remélem, hogy mindenki javára fog szolgálni a kezdeményezés. Azt azonban fontos kiemelni, ez fenntartótól független, tehát nem csak az állami, de az egyházi és alapítványi intézményekre is vonatkozik ez a lehetőség – hangsúlyozta Bojtor István.

A kormány a következő két évben még két akciót szervez. Amennyiben pedig sikerül a kitűzött célt elérni, úgy 579 ezer notebook talál majd gazdára az 5-12. évfolyamos diákok között.

A notebookok száma település szerint:

Almáskamarás: 24, Battonya: 138, Békéssámon: 17, Csanádapáca: 19, Dombegyház: 8, Gádoros: 21, Kaszaper: 16, Kevermes: 8, Kunágota: 26, Lőkösháza: 22, Magyarbánhegyes: 27, Medgyesegyháza: 28, Mezőhegyes: 16, Mezőkovácsháza: 61, Nagybánhegyes: 7, Nagykamarás: 7, Nagyszénás: 12, Pusztaföldvár: 10, Tótkomlós: 62, Végegyháza: 5, Orosháza: 401

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.