- hirdetés -

Március közepén Németh Zoltán épp a szokásos testvéri telefonos traccspartit tartotta az öccsével, mikor az megszólalt: „Ja, nem is mondtam még: Fenn vagy a Marson!”

Németh Zoltán, a református iskola történelemtanára nemcsak tantárgyának, hanem a csillagászatnak is megszállottja. Öccse és ő is imád mindent, ami az űrrel, a Földbolygón kívüli világgal kapcsolatos. Épp ezért gondolta úgy a fiatalabbik Németh fivér, hogy kér egy beszállókártyát arra az űrszondára, mely 2020. július 30-án startolt el a floridai Cape Canaveralról a Mars felé. A szondán három csipet helyeztek el, ezeken található annak a közel 11 millió (egész pontosan 10932295) embernek a neve, akik éltek a regisztráció lehetőségével.

„Űrutazó én nem lehetek…de most mégis az lettem.” (Fotó: Horváth Bence)

– Annyira meglepődtem! Hihetetlenül jól esett az öcsémtől ez a gesztus, főként mert nemcsak az ő és az én nevem jutott el a Marsra, hanem drága szüleinké is – mondta meghatottan Németh Zoltán. – Meglepetésnek szánta, és egészen márciusig titokban is tartotta. A Perseverance (magyarul: kitartás) nevet viselő szonda február 18-án szállt le a Marson, és hamarosan, április 8-án – az űrkutatás történetében először – egy drónt is fel fog bocsátani, mely néhány kilométeres körzetben a vidéket pásztázza majd. A NASA holnapján ezekből a drónfelvételekből mi is csipegethetünk egy keveset – mesélte.

A beszállókártya (saját gyűjteményből)

„Marsi polgár” lett belőle

Az űrszonda júliustól februárig 313586961 mérföldet, azaz több mint 500 millió kilométert utazott a Marsig, végül a Jezero kráterben landolt. Hordozórakétája a United Launch Alliance Atlas-V 541 volt.

– Fantasztikus érzés, hogy az első 11 millió ember között vagyok, akinek a nevét felvitték a Marsra. Mondták már rám azt, hogy marslakó vagyok, de nekem jobban tetszik a marsi polgár elnevezés…Elképzelem, hogy majd 30 év múlva nemcsak űrszondák, hanem emberek is leszállnak a Marson, megtalálják ezt a három csipet, visszaolvassák a neveket, és ott lesz köztük a miénk is. Nekem ezzel egy hatalmas álmom vált valóra. Mert hát bár igazából nem lehetek űrutazó, most mégis az lettem – fűzte hozzá nagy mosollyal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.