- hirdetés -

Április 1-jén megkezdődött a pedagógusok oltása a Pfizer vakcinával Orosházán. A szakrendelőnél kialakított oltópont előtt kérdeztük a védőoltásra érkezőket arról, mikor és miért döntöttek a vakcina felvétele mellett, illetve hogyan fogadták a hírt, miszerint soron kívül is felvehetik az oltást.

Fórizs Ibolya nagyon örült a lehetőségnek, hiszen novemberben rettenetesen megszenvedte a koronavírust.

Fórizs Ibolya a vírus mellékhatását is megtapasztalta (Fotó: Horváth Bence)

– Én már február közepén regisztráltam az oltásra, kicsit kivártam, ugyanis novemberben igazoltan átestem a koronavírus-fertőzésen. Szerettem volna, ha tisztázódik a helyzet, hogy akkor kell-e az oltás vagy sem, és ha igen, mikor, és vajon elég lesz-e belőle egy. Tavaly nagyon megszenvedtem a vírust, kegyetlen hasmenésem volt, de ez volt az egyetlen tünetem. Már jártányi erőm nem volt, a férjem pedig izomfájdalommal küzdött, így a háziorvosunk mindkettőnket teszteltetett, és mindketten pozitívak is lettünk. Nagyon örülök, hogy felvehetem az oltást. Én bármelyikre igent mondtam volna, nincs kifogásom a kínai vagy az orosz ellen sem. Nagyon kemény volt számomra novemberben az a három hét, és később, két-három hónapra rá megtapasztaltam a Covid mellékhatását is. Kihullott a hajam csaknem fele.

Szőke-Kilián Szilvia igazgatóhelyettes nagyon várja már az iskola újraindulását.

Szőke-Kilián Szilvia a mások által mesélt sok rossz tapasztalatok miatt fél a vírustól (Fotó: Horváth Bence)

– Nagyon örültem ennek a lehetőségnek, iskolánkból, a Székács evangélikus intézményből nagyon sokan éltek és élni is fognak vele. Annyi rossz tapasztalatról érkezett már hír felénk ebben a három hullámban – kollégák és hozzátartozóik közül is sokan voltak rendkívül betegek,– hogy mi sokkal jobban félünk vírustól, mint az oltás esetleges mellékhatásaitól. Az elmúlt hétvégén, március 27-én és 28-án végeztünk egy felmérést a tanárok közt arra vonatkozóan, kik nem szereztek még védettséget, illetve kik nem vették még fel a védőoltást. Szinte kivétel nélkül minden pedagógus jelentkezett az oltásra. Látszik a kollégákon, hogy nagyon szeretnék már, ha újraindulhatna az iskola.

Laczki János lelkész az elsők közt regisztrált, de csak most került sorra.

Laczki János hitoktató nem válogatott volna a vakcinák közül (Fotó: Horváth Bence)

– Én már az első napon, december 8-án regisztráltam is az oltásra. Evangélikus lelkész, hitoktató vagyok több krónikus betegséggel, így reméltem, hogy minél hamarabb sorra kerülök. Ez idáig erre nem került sor, épp ezért most nagyon örültem a hírnek, miszerint a pedagógusokat előre veszik, vagyis soron kívül megkaphatjuk az oltást. Én ma már fel is vettem a védőoltást, konkrétan a Pfizer vakcinát, de igazából számomra mindegy volt, melyikkel oltanak, bármelyiket elfogadtam volna.

Antal László úgy véli, ez is csak egy védőoltás a sok közül.

Antal László azt mondja, ha ez kell az újrainduláshoz, akkor legyünk túl rajta mielőbb (Fotó: Horváth Bence)

– Több mint két hónappal ezelőtt regisztráltam a védőoltásra. Szeretném, ha mielőbb véget érne ez a karanténidőszak, és ha erre az a megoldás, hogy felvesszük az oltást, akkor jobb mielőbb túl lenni rajta. Közvetlen környezetemben nem, de a tágabb ismerősi körömet tekintve sok olyanról hallottam, akik nagyon megszenvedték a koronavírust. Ők súlyos tünetekről számoltak be. Én nem tartok a vakcinától, úgy gondolom, rengeteg védőoltást kaptunk már gyermekkorunk óta, ez is csak egy a sok közül. Persze, gyorsabban fejlesztették ki, mint ahogyan azt megszoktuk, de én bízom a szakemberekben. Nagyon remélem, hogy a pedagógusok oltásának köszönhetően április végén már visszatérhetünk az iskola épületébe.

Hoffmann Ágnes sokáig fontolgatta a döntést, de végül egy hónapja ő is regisztrált.

Hoffmann Ágnes is szeretné, ha végre minden a régi lenne (Fotó: Horváth Bence)

– Március elején regisztráltam az oltásra. Sokáig gondolkoztunk rajta, hogyan is döntsünk. Ekkorra érett meg bennem és a férjemben is a gondolat, hogy akkor mégis ez lenne a jó lépés, így ekkor mindketten regisztráltunk. Nincs semmiféle alapbetegségem, így remélem, a mellékhatásoktól sem kell tartanom. Azt tartom a leginkább fontosnak, hogy most már valóban előbbre léphessünk a járványhelyzetben. Nekem is otthon vannak most a gyerekeim, de várnak már a növendékeim is, úgyhogy nagyon örülnék neki, ha visszatérhetne az életünk a régi kerékvágásba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.